Quantcast

Чешки сайт: Част от българската ЧЕЗ е в ръцете на най-голямата престъпна организация

Последна промяна на 07 март 2013 в 11:23 34448 69

Иво Каменов и Марин Митев
Иво Каменов и Марин Митев

E15.cz

Значителен дял от българския клон на Чешката енергийна група ЧЕЗ е собственост на компания, принадлежаща на скандална бизнес империя с името ТИМ. Неформалната групировка ТИМ според български разследващи журналисти е най-голямата престъпна организация в страната.

Групата ТИМ контролира 25-процентния си дял в българската компания "ЧЕЗ Електро и 5% дял в ЧЕЗ Разпределение. Това се разбира от финансовия отчет на "ЧЕЗ България" за последното тримесечие на миналата година. Чрез своята компания Химимпорт и други свои фирми, ТИМ купи акции на ЧЕЗ миналата есен на фондовия пазар  от българската държава. Преди това държавата имаше по 33% в две дъщерни дружества на ЧЕЗ.

Елитни войници станаха предприемачи

Неформалната групировка ТИМ е създадена в началото на 90-те години, първоначално като фирма за охрана. Основана е от бивши членове на елита военноморска част - Тихомир Иванов Митев, Иво Георгиев Каменов и Марин Великов Митев. От началните букви на техните първи имена се състои името на първоначалната компания. "В началото на 90-те години управляват охранителната фирма, която също така се занимаваше със събиране на дългове ", казва Атанас Чобанов за E15, редактор на bivol.bg.

За групировката ТИМ предупреди още през 2005 г. тогавашният посланик на САЩ в България Джеймс Пардю в тайна грама, която преди две години Уикилийкс публикува. ТИМ Груп през 2005 г. се характеризира според Пардю като една от най-опасните престъпни организации в България, занимаваща се с пране на пари, трафик на наркотици и проституция.

Българският Ян Палах освети ТИМ

"Те се промениха, опитвайки се да се изчистят. Пренасочиха се към престъпността на белите якички ", казва днес Чобанов. Редакцията на bivol.bg вероятно разполага с доказателства, че ТИМ използва пари от пенсионните фондове за собствени инвестиции - нещо, което законът забранява.

До неотдавна за дейностите на ТИМ обикновените българи нямаха много възможности да научите нещо, защото медиите не пишеха много за групата. Това бе променено от "Българския Ян Палах" - млад мъж, който се самозапали през февруари в знак на протест срещу дейността на ТИМ. "За медиите, че това беше повратна точка", казва Чобанов.

Тридесет и шест годишният Пламен Горанов се запали пред кметството на черноморската Варна, където е седалището на  ТИМ. Горанов се превърна в човешка факла в знак на протест срещу корумпирания кмет на Варна Кирил Йордания, който е свързан с ТИМ. "България протестира срещу високите цени на електроенергията. Това, което се случва във Варна, е нещо съвсем различно. Тук протестират срещу мафията ", казва Чобанов.

Собствениците на ТИМ се считат за най-богатите и най-влиятелните бизнесмени в страната. Към тяхната империя принадлежат авиокомпания "България Ер", банка ЦКБ, химическият холдинг "Химимпорт" и няколко медии. Имотите на групата са оценени на между един и два милиарда евро. В повече от 150-те фирми на групата работят около 30 000 служители.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2013 в 16:41

Това за циганите,че не си плащат сметките е вече доста изтъркано и май-неверно не знам дали някои е бил в циганска махала освен във времето когато я е гледал по тв.но аз съм разнасял стоки в едни от най-големите махали на Сливен и Н.Загора.еми хората си плащат или поне Огромната част.Така че не си мислите за тях че са все черни,може да имат куп недостатъци но този май мафията го изби.

09.03 2013 в 16:30

Еха не е лесно да си прост или е добре да си купен.Но е добре да спреш да си Сизиф-един ден камъкът ще те смачка-повярвай!

09.03 2013 в 08:51

Т И М - "журналистически балон"...?

Ти очевидно не си от Варна... Я, стига се излага ти предлагам, а???

09.03 2013 в 08:28

Да, ама тези червените точно сега са сини!!!! И пембени могат да са, ако потрябва, цветът не ги тресе изобщо тях, както теб!

Ако искаш да носиш ник "Анализатор" - анализирай правилно!

Тук лагерите не са "соц" срещу "капитализм", тези неща са измислени за балъците! А зад тях стои една непресъхваща жажда за власт и пари, която няма цвят и няма държава.

09.03 2013 в 08:04

Анализатор,

Напомняш хората, които вярват в Световната конспирация, само дето ти си се ограничил времепространствено до рамките на скъпата ни Татковина...

"За всичко са виновни бившите ченгета!"

... За основните неправилни насоки може и да са, но липсата на активно, агентурно минало (ако изобщо липсва) не прави Т И М порядъчни бизнесмени!!!

Противоречиш си... Ама къде съм тръгнала и аз да отварям очите на изпращял от собствена неудовлетвореност човечец...

Викай по Станишев!!! Правиш ми услуга :) Аз и без това също не мога да ги гледам тези гьонсурати БСП... същите като тези в Църквата - изроди чисти! Но това не прави ГЕРБ хубави, изобщо не, даже съм много раздвоена кои са по-гадни... Ако се гледа обективно ще забележим, че всъщност нищо, ама нищо, не ги различава!!!

За какво се бориш ти, лично, освен за внимание в OFFNews???

За себе си мога да ти кажа - аз съм млад човек и искам да допринеса да видя Родината си изчистена от всяко лицемерие и нищета. Търся начини да го постигна.

09.03 2013 в 01:08

Аууу, колко си страшна? Не забравяй да си смениш памперса, преди да вземеш сопата...:-)

През лятото на 1990 г., месеци след Лукановия преврат на 10ти ноември, бях на гости в Зап. Германия. Един следобед моят домакин ме изкара “на пожар” от банята, за да видя гореща новина: бившият секретар на ЦК на БКП по въпросите на икономиката Огнян Дойнов беше основал акционерно дружество във Франкфурт на Майн с начален капитал 28 млн.$. Моят домакин тогава ме попита: Този човек какъв е всъщност? Комунист или капиталист? Импулсивно му отговорих: Бандит! По-късно събитията показаха, че зад т.нар. “Преход” се крие един гигантски план за ограбване на България от бившите комунисти и за превръщането й в бананова република с дирижиран капитализъм, където само посочени в списъка “верни другари” можеха да стават “бизнесмени”. А народът? Да духа супата студена!... Сегашните събития само потвърждават, че този план е успял: озверял от беднотия народ се вдига на протести, манипулиран точно от тези, заради които е обеднял. Гротеска!!! Е как да ни приемат в Шенген? Между другото колко от драскащите форумни папагали на Позитано знаят точно какво е Шенген??? Ти самата знаеш ли?

09.03 2013 в 00:48

Какво стана с пожара на бунта? Още ли гори в главата ти? Преди манипулираният народ викаше "Много сме, силни сме", а сега шепата останали подстрекатели викат "Малко сме, важни сме". :-)
Нарамвай бюрото на рамо и отивай да ги подкрепяш... :-)

09.03 2013 в 00:33

"Аман от мутренски подлоги!"
Архитектите на мутренския свят ще ги търсиш в БСП! Спомням си за времето, когато ген. Любен Гоцев по партийно поръчение организираше подземния свят. И се пръкнаха и СИК и ВИС и т.н. Изроди червени!

09.03 2013 в 00:29

Ти внимавай хората да не вдигнат сопи срещу вас и вашите работодатели от Позитано! По цял ден си клатите краката зад бюрата в очакване тайните служби на Дядо Иван да донесат отново червените бандити на власт и между другото забърсвате де що можете рушвети.
А когато човек работи зад бюро - бол време за писане на простотии по форумите... Срещу заплащане, разбира се... То се знае кой плаща...

09.03 2013 в 00:21

Уважаема Поля, аз никога не бих настоявал който и да е да млъкне. Дори и най-големия лъжец има право да говори. Нека си говори! Ако хората са умни, ще го разберат що за стока е и ще се отдръпнат от него. Така че, говори си Поля, говори си... Само внимавай хората да не разберат що за стока си... :-)
А ако си вярваш, че това няма да излезе наяве един ден - просто се самозалъгваш! Като Станишев...