Почитаме създателя на кирилицата, СУ празнува в деня на св. Климент Охридски

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2019 в 06:09 3780 0

Православната църква чества днес деня на Свети Климент Охридски. Имен ден празнуват Климент и Климентина. Името е с латински произход и означава "милостив".

Св. Климент е един от учениците на светите братя Кирил и Методий. Той участва в тяхната великоморавска мисия. След смъртта на Кирил (869 г.), той придружава Методий от Рим до Панония и Великоморавия, а след неговата смърт (885) заедно с Горазд застава начело на борбата против немското католическо духовенство.

Принуден да напусне пределите на двете западнославянски княжества, след 885 заедно с Наум, Горазд, Сава и Ангеларий се отправя на изток и през Белград пристига в България. Тук бил посрещнат много радушно от княз Борис I (852-889) и изпратен за учител в югозападните български земи - областта Кутмичевица. Установил се в Охрид (откъдето е наречен и Охридски) и създал Охридската книжовна школа. За 7 г. (886-893) Климент Охридски успява да подготви 3500 ученици.

Климент Охридски е създател на кирилицата, както и на пространните жития на Кирил и Методий. В книжовното му дело се включват и около 75 поучителни и похвални слова. Православната църква почита Св. Климент Охридски като един от светите Седмочисленици.

Името на Св. Климент Охридски носи и българската полярна база на остров Ливингстън.

Софийският университет е наречен на неговото име при основаването си през 1888 г. Днес най-старото ни висше училище ще отбележи своя патронен празник с академично тържество.

В 8.50 ч. в академичния параклис „Св. Климент Охридски" в Богословския факултет Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи Света Божествена литургия. След службата литийно шествие ще се отправи към паметника на свети Климент Охридски.

В 11 часа Академичният съвет начело с ректора проф. Анастас Герджиков ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски.

Академичното тържество по повод празника в Аулата ще започне в 11.15 часа. Гости ще бъдат зам.-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин и вицепремиерът Марияна Николова.

След приветствията от ректора, Вигенин и Николова преподавателят в катедра „Български език" във Факултета по славянски филологии проф. д-р Петя Осенова ще произнесе слово на тема: "Езикът в ерата на дигиталните технологии и изкуствения интелект".

Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за последната година.

Ще бъдат връчени също сипендии и награди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови