Цацаров: Докладът на ЕК е обективен до болка, но не и унищожителен

OFFNews 27 януари 2016 в 20:26 5499 12

Снимка БГНЕС, архив

Освен констатацията, че имаме реалистичен и обективен доклад, ние съвсем ясно признаваме, че констатацията за бавен напредък и липса на резултати по направленията „корупция“ и, може би „борба с организираната престъпност“, не може да бъде оспорена по никакъв начин. Същевременно, съвсем ясно казваме, че за успешна работа в тази насока са необходими действия и на трите власти – законодателната, изпълнителната и съдебната.

Това заяви пред БНР главният прокурор Сотир Цацаров. 

Той подчерта, че мониторинговият доклад на ЕК в сферата на правосъдието и вътрешните работи е очаквано критичен, обективен до болка и повече от реалистичен, но не и унищожителен, както се очакваше.  

Това не е опит да прехвърлим нашата отговорност в нечий чужд двор, но това е начин да кажем, че отговорността е споделена и, освен всичко друго, начинът, по който всичко това може да се преодолее, общо взето представлява съвместни усилия на трите власти, посочи Цацаров.

Ако влезем с подобен доклад в десетата година на членството си в ЕС, това би означавало че механизмът не работи както трябва или ние не работим според механизма, допълни Цацаров, който изрази съжаление, че докладът се превръща във вътрешнополитически инструмент, коментира той.

Главният прокурор подчерта, че не е притеснен от препоръката на ЕК за външна независима проверка на дейността на прокуратурата, защото това не е предвидената в проекта за стратегия за съдебна реформа международна експертиза, а е експертна помощ в рамките на механизма за сътрудничество и проверка.

Прокуратурата е готова да приеме чужди експерти – магистрати от страните членки на ЕС. Не говорим за експертиза или каквато и да е друго инициатива, осъществена от наши или чужди НПО. Разбираме го като пряка експертна помощ при разглеждането на делата, пряка експертна помощ при работата на антикорупционното звено, пряка експертна помощ в борбата с организираната престъпност, каза Сотир Цацаров.

Безспорно ние дължим на обществото много по-големи усилия. Но в доклада има и още една констатация – констатация и за това, че има потребност от промени и в НК и в НПК с оглед отстраняване на проблемите, които водят до забавяне на наказателните производства и са необходими, за да улеснят наказателното преследване на корупционни престъпления. Именно заради това казвам, че до известна степен отговорността е споделена. Критиката само към нас би била на 100% основателна, ако поне законодателят ни беше дал на 100% необходимия инструментариум, а той е доста съвременни средства, законодателни разбира се, за преследване на корупцията по високите етажи, допълни той.

Цацаров коментира и изказването на бившия правосъден министър Христо Иванов, според когото той трябва да подаде оставка заради всички проблеми в съдебната система

Тоест той предлага да се присъединя към него и да станем двама подали оставка?! Христо Иванов няма друг полезен ход на действие в момента. След всичко онова, което остави в Министерство на правосъдието, след начина, по който си тръгна и след всичко онова, което в момента стои пред него – огромната дилема дали отново да се влее в редиците на неправителствените организации, дали да тръгне към някой чужд политически проект – единственият му полезен ход е да каже: „Цацаров е виновен“. Не съм толкова тясно скроен, че да се боря за доверието на Христо Иванов. Честно казано не познавам и колеги, които го правят, в институцията, в която работя, коментира Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!