След доклада на ЕК: Властта се забърза да бори корупцията

Юлиан Христов 27 януари 2016 в 16:55 4492 2

След доклада на ЕК: Властта се забърза да бори корупцията

Въпреки че поредният доклад на Европейската комисия по напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи беше отчетен като обективен и положителен от правителството, някои от министрите вече са набелязали спешни мерки за изпълнение на препоръките в него. 

Още следващата седмица вицепремиерът Меглена Кунева свиква заседание на Националния съвет по антикорупционни политики, на който тя ще форсира политическия ангажимент по изпълнението на секторните антикорупционни планове. Причината е, че освен МВР, нито едно от останалите министерства не е представило окончателни варианти на плановете си за това как смята да бори корупцията. 

Кунева има намерение и да ускори приемането на антикорупционния закон, който беше отхвърлен от парламента през септември. Проектът предвижда създаването Национално бюро за предотвратяване на корупцията, която да обединява под една шапка Комисията за конфликт на интереси (комисията "Златанов"), БОРКОР и Сметната палата. Според вицепремиера законопроектът ще бъде внесен в Министерски съвет до средата на февруари. Тя изрази надежда до края на февруари законопроектът да мине и през комисиите в парламента.

В закона остават текстовете, които регламентират започване на разследване по анонимни сигнали. "Не става въпрос за анонимни и неанонимни сигнали, а за основателни и неоснователни. Ще има реквизити, по които ще се преценява сериозността на всеки сигнал", уточни Кунева. Една от мерките за превенция на корупцията е проверката за интегритет на служителите в новия антикорупционен орган, като това ще става с изпит пред полиграф. В новото звено ще бъдат забранени даренията, за да се избегнат зависимости. 

Правосъдният министър Екатерина Захариева обясни, че нейното министерство започва приоритетна работа по промените в Закона за съдебната власт. Проектът беше подготвен още при министър Христо Иванов, но очевидно той се нуждае от някои корекции във връзка с последните промени в Конституцията. Захариева набеляза също скоростни промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), като с тях ще се търси ускоряване на съдебния процес. Тя смята, че това ще доведе до дисциплиниране на прокуратурата, от която ще бъде изисквано да представя качествени съдебни актове, а съдът ще е длъжен да дава указания на страните още на първа инстанция, а не на всяка следваща, което сега дава възможност за едно безкрайно връщане на делата и протакането им. Правосъдният министър обясни, че очаква и работа от страна на ВСС, който трябва да подобри правилата за дисциплинарните производства и атестацията на магистратите. 

Според Захариева в доклада няма изненади, защото част от констатациите се повтарят всяка година – а именно, видими резултати по отношение на борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!