Съдебната реформа форсирана след совалки на „Дондуков“ 2

OFFNews 20 юли 2015 в 17:02 3581 2

Поредица от необявени работни срещи при президента са форсирали совалките за съдебната реформа от последните дни. OFFNews научи, че поредицата от срещи по инициатива на Росен Плевнелиев е започнала преди десетина дни, като първи е бил премиерът Бойко Борисов, който изцяло се съгласил с тезите на президента. Плевнелиев е категоричен, че промените в Конституцията не трябва да се оставят за след изборите. Позицията, която той изложил на срещите през изминалите две седмици, е, че забавяне на съдебната реформа би се отразило пагубно върху инвестициите, но също би имало и ефект на изолация на страната ни.

Преди срещите при президента в средите на ГЕРБ е имало известен скептицизъм по приемането на промените в Конституцията и това, че правосъдният министър Христо Иванов ще успее да убеди противниците на реформата да гласуват за нея. В катализатор за скептицизма се превърна инфарктното заседание на 7 юли на временната комисия, където реформата беше отхвърлена. Това стана заради отсъствието на депутата от Реформаторския блок Димитър Делчев, който е представител в Блока на Движение България на гражданите. 

От днес Борисов започна срещи с парламентарно представените партии, които засега не подкрепят промените. След среща при президента пък, правосъдният министър Христо Иванов и главният прокурор Сотир Цацаров публично обявиха, че заравят томахавките по между си. Според присъствали на срещите при президента именно той успял да „обърне“ позицията на главния прокурор, който към този момент подкрепяше промените, но с известни резерви.

При президента са били и представители на съдебната власт, както и представители на парламентарно представените партии.

В разговори с президента представители на дипломатическите мисии на държавите от ЕС у нас са изразили мнение, че реформите категорично трябва да бъдат приети преди изборите. Подобно е и становището на Европейската комисия, която изцяло подкрепя предлаганите промени в Конституцията.

Пред журналисти миналата седмица Плевнелиев каза, че целта на работните му срещи е била да се намери пресечна точка и поле на съгласие между всички страни, за да не бъде забавяна реформата. „Реформирането на съдебната система изисква национален консенсус и не може да се случи в режим на противопоставяне и когато партиите гледат тяснопартийните си интереси“, каза президентът, като уточни, че предстоят още разговори, за да може измененията да се приемат на първо четене в Народното събрание, а след това да се продължи с дебатите по текстовете.

След активизирането на Плевнелиев по темата, медийните атаки срещу него отново извадили на дневен ред темата за развода му. Публикациите в някои таблоиди се появили в периода на совалките в президентството.

Промените в Конституцията предвиждат разделянето на Висшия съден съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска, мажоритарен избор на съдиите и прокурорите и засилване ролята на съдебния инспектор. За да минат, за тях трябва да гласуват 180 народни представители в три гласувания. Ако промените не съберат ¾ от гласовете обаче, но за тях са гласували не по-малко от 160 души, следващото гласуване трябва да бъде насрочено най-рано след два месеца.

Към този момент управляващото мнозинство има осигурени 136 гласа. Подкрепата си са заявили депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и част от БДЦ. АБВ, които подкрепят правителството, към момента са на позицията на БСП, ДПС и „Атака“. Мнението на депутатите на Георги Първанов са, че „съдебна реформа“ може да се осъществи и без промяна на Конституцията. За отлагане на реформите за след изборите се обяви миналата седмица и лидерът на ДПС Лютви Местан, който каза, че движението би подкрепило нов пакет от законодателни промени, около които наесен да се намери широко съгласие в парламента, но без участието на Патриотичния фронт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!