"Протестна мрежа" показва кой депутат как ще гласува за съдебната реформа

OFFNews Последна промяна на 20 юли 2015 в 13:37 4531 5

"Протестна мрежа" стартира нова онлайн платформата за граждански контрол - “Питай депутат”, която ще позволява на хората сами да питат народните представители какво смятат по актуални политически въпроси.

Първата цел на платформата е гражданите да получат ясна представа как ще гласуват народните представители за предстоящите промени в Конституцията, които са част от съдебната реформа на министър Христо Иванов.

Освен това платформата позволява чрез няколко всеки с достъп онлайн да може да зададе сам на някой от 240-те депутати въпроса дали ще подкрепи измененията в Конституцията и да получи отговор за позицията на народния представител по дадената тема.

При получаване на отговор от депутат, той ще бъде отбелязван публично в платформата като “за” или “против”, а при “въздържал се” полето за задаване на въпрос ще остава активно за запитвания и от други граждани.

От попълнените данни за момента става ясно, че при гласуването в зала депутатът от БСП Ангел Найденов ще гласува против. Това ще направят и Хасан Адемов и Камен Костадинов от ДПС, както и независимият народен представител Велизар Енчев

Засега "за" промените в Конституцията са се обявили председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, Любомир Христов, Димитър Танев и Кирил Калфин от ГРЕБ. Реформата ще бъде подкрепена при гласуването и от Никола Хаджийски, Мартин Димитров, Настимир Ананиев, Корман Исмаилов и Антони Тренчев от Реформаторския блок (РБ).

Четин Казак от ДПС също е казал "да" на промените в Конституцията. Независимият народен представител Ана Баракова. Явор Хайтов от Български демократичен център също застава зад реформата.

Очаква се "Питай депутат” да има и разяснителни функции, давайки предистория и кратки анализи по различните проблеми. Така че платформата ще разглежда и други важни за обществото теми.

“Разчитаме, че чрез платформата “Питай депутат” българските граждани ще започнат по-активно да комуникират с народните избраници и да следят кой как си върши работата”, казва Георги Илиев, един от създателите на сайта.

Според него така гражданите ще разберат кои от депутатите реално се интересуват от гражданите и тяхното мнение и кои гледат на тях просто като избиратели за следващия парламентарен вот.

Авторите на идеята вярват, че “Питай депутат” ще показва дали народните представители превръщат своите обещания в дела.

“Хората често лесно забравят, когато става въпрос за политика, но ние ще пазим данните от това, което депутатите са обещали на гражданите чрез платформата, и те ще могат лесно да бъдат сравнявани с резултатите от гласуванията в пленарната зала”, споделят създателите на сайта.

Самите народни представители ще виждат реално кой им задава въпроса и ще могат да отговарят по електронен път. Освен чрез електронната комуникация, позициите на депутатите по конкретните въпроси ще бъдат отразявани и от публичните им изказвания пред медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.07 2015 в 16:00

Протестна мрежа да се обърне към ЕК с призив за помощ.

20.07 2015 в 15:36

Оправете си линка

20.07 2015 в 14:26

02/ Протестна мрежа не са the проблемът. Те са само един от множеството инструменти, които едно и също задкулисие ползва за да си разграничава пипалата в парламента докато ни управлява с купен вот.

Не забравяй колко хора протестираха цяла година и като понамаляха заради игнорането без дейна опозиция купени протестъри от герп ги яхнаха и ги опорочиха чрез медиите си наричайки всички купени за да е срамно днес да протестираш. Те не бяха протестна мрежа.

ГЕРп не бяха против Орешарски - те добре знаеха, че след като бяха изгонени трябваше да оставят друг да подразни хората цяла година за да могат да се върнат на бял кон малко след източването на надутото от тях КТБ. Това са елементарни ходове. Капиталистите не са един срещу друг - те знаят че порции има за всички и е излишно да си пречат като могат да са заедно. Това не са хиляди, а милиарди всяка година от всички сфери.

20.07 2015 в 14:17

От Протестна мрежа защо не публикуват и данни за това колко пари получиха от Борисов, Прокопиев, Цветанов, Плевнелиев, Бориславова и компания за финансирането на протестите им срещу Орешарски

20.07 2015 в 14:12

Щом Ана Баракова е за промените в конституцията се чувствам сигурен!