Правосъдният министър с втори опит за наказание на Владимира Янева

OFFNews Последна промяна на 26 март 2015 в 10:55 1947 3

Правосъдният министър с втори опит за наказание на Владимира Янева

Министърът на правосъдието Христо Иванов отново поиска дисциплинарно наказание за бившия председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева

Висшият съдебен съвет (ВСС) вече веднъж отказа да образува производство по искане на министъра. Янева беше уличена в престъпване на законови разпоредби по случая "Червей", като е предоставила разрешителни за ползване на специални разузнавателни средства (СРС) за срок от 300 дни.

С ново искане от днес Христо Иванов настоява за образуване на дисциплинарно производство заради постъпили нови обстоятелства. Той се позовава на писмо от шефа на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Бойко Рашков разрешенията за използване на СРС, издадени от Янева, показват привиден съдебен контрол, кото е позволило "пълна безконтролност на органите на МВР и ДАНС". От писмото на Рашков става ясно, че разрешенията за ползване на СРС показват неправилно приложение на закона, което било направено преднамерено и умишлено. 

В писмото се обяснява, че поредицата от умишлени нарушения са разрешаването на СРС за престъпления, които не се третират като тежки и нарушаване на законовите разпоредби за максимален срок за прилагане на СРС от 180 дни.

В писмото на Христо Иванов се посочва: 

До какви вреди е довело безконтролното приложение на СРС, дали са били накърнени права и кои са засегнатите лица, в случая е без правно значение. Съдържанието на тежкото нарушение на служебните задължения се състои в превръщането на процедурата по издаване на съдебно разрешение в симулация, която не почива на верни факти и на действителни правни основания, няма мотиви и противоречи на базисните изисквания за продължителност на приложението на СРС и за съответствие на конкретните оперативни способи и технически средства към точно индивидуализирани и действителни нужди на разследването. Поради това, в съвкупност действията и бездействията на г-жа Янева следва да бъдат квалифицирани като преднамерено противозаконно обслужване на конкретните органи на МВР и ДАНС, което противоречи на целите на закона, както и като реализирана висока степен на опасност за националната сигурност. Ето защо, тези действия и бездействия са основание за ангажиране на най-тежка форма на дисциплинарна отговорност на г-жа Янева.

Министърът обяснява, че прокуратурата е тази, която трябва да прецени дали да повдигне обвинения за престъпление срещу Янева, но това не отменя въпроса с дисциплинарната отговорност на магистрата. 

Според Иванов умисълът за противозаконно разрешаване на СРС личи в многократното произнасяне по еднотипни искания, което е извършено от съдия на висока позиция в съдебната йерархия и "притежаващ достатъчно продължителен професионален стаж като прокурор и наказателен съдия в районен и окръжен съд, със значителен опит при осъществяване на съдебния контрол за приложение на СРС, изведен от статистиката за разгледаните през годините на мандата му искания."

"Допуснатите от г-жа Янева нарушения при разрешаване на СРС са проява на професионални грешки, които са изключително груби по своя интензитет, поради което не могат да се дължат на незнание на закона или небрежност. Поради това, министърът на правосъдието намира, че описаната поредица от действия и бездействия на председателя на СГС г-жа Янева показват очевидната невъзможност те да се дължат на непредпазливост и изключват всякаква разумна възможност да се определят като обичаен правен (процесуален или материалноправен) пропуск", се казва още в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!