Владимира Янева подаде оставка като председател на СГС

Ива Оприкова Последна промяна на 24 февруари 2015 в 10:32 3099 9

Владимира Янева подаде оставка като председател на СГС

Владимира Янева е подала оставка като административен ръководител на Софийски градски съд, но не е напуснала съдебната система и остава съдия. Оставката е депозирана във Висшия съдебен съвет вчера. Информацията беше потвърдена пред OFFNews.bg от пресаташето на Софийски градски съд Милена Орозова. 

Миналата седмица бившата председателка на СГС беше отстранена единодушно от кадровиците на Темида, а правосъдният министър Христо Иванов и новоизбраният председател на ВКС Лозан Панов внесоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу нея и нейния заместник - съдия Богдана Желявска. Предложението за наказание ще се гласува на следващото заседание на ВСС. Потърсихме бившият председател на СГС Владимира Янева за коментар, но не отвърна на телефонното ни обаждане. 

Владимира Янева, която е семейна приятелка с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, е разследвана за противозаконно разрешаване на СРС-та по “Червей” в периода септември 2013- юни 2014 година.

След назначаването ѝ за председател на Софийския градски съд (СГС), издадените разрешения за подслушване, следене и други специални разузнавателни средства се покачили близо четири пъти,показа справка, която "Капитал" от 2011 година. За близо трите месеца откакто е ръководител на съда, съдия Янева е разрешила общо 2733 СРС-та и не е издала нито един отказ. Това прави средно по 911 разрешения на месец. Нейният предшественик - съдия Величка Цанова, е издала 1455 разрешения и два отказа за шест месеца и половина. Което е средно по 3.8 пъти повече издадени разрешения на месец.

От писмо на Янева, адресирано до тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов и тогавашния шеф на ДАНС Константин Казаков, става ясно, че тя е направила предложение как да падне броят на прилаганите СРС. Тя съветва в исканията към съда МВР и ДАНС да искат прилагане на максималния законов срок от два месеца с цел накрая статистиката да отчете, че службите са подслушвали по-малко. Максималният срок за прилагане на единично СРС е 2 месеца с възможност за продължаването му до 6 месеца.

В случая с делото „Червей“ тя е позволила подслушването да се извършва 300 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2015 в 08:45

Крайно време е фолк-звездите лека полека да бъдат насочени там където им е мястото-при Митко Пайнера...

24.02 2015 в 18:11

Кънче, аз също лично знам, че тая е взимала подкуп, прати едно такси...

Ма ти си бил голем лапнишаран бре...хахаха

24.02 2015 в 12:33

Румба, ами ти си направо за Прокоратурата бе човек. Ако не я знаеш къде се намира, да ти пратим такси, да те отведе до там?
Свърши едно добро дело - подай сигнал срещу тази мръсна, долна повлекана! Нека я осъдят и да си получи заслуженото.
С такива малки стъпки имаме шанс да оправим аградката на къщурката си и да изринем оборите!

24.02 2015 в 12:21

Пак старата практика - хванат ли те подавай оставка, а дотогава прави каквото ти се казва от КОЙ. Тая лично знам, че е взимала подкуп в размер от 200 000лв за да върне приключило дело, в което чуждестранна личност без доказателства се опитва само чрез поткупи да спечели дело за 25 милиона.

24.02 2015 в 11:44

Незаконното подслушване се наказва със затвор, значи е престъпление, но пък има висша класа на селяни и шофьори, която не се закача от закона. В нормалните страни й казват мафия и я отстрелват с автомати, у нас мафията взема 16 милиарда заеми и гради бъдещето ни като на краставата жаба в постепенно затоплящата се тенджера. Тази е приятелка на дясната ръка на кръсника - нищо не може да й се случи, вместо да е в затвора, ще отсъжда кой да иде в затвора. По-голяма порнография едва ли има по света.

24.02 2015 в 11:26

Възможно ли е тази лелка с тъпата си
физиономия да бъде съдия !?!

24.02 2015 в 11:24

Държавата на проститутките!!!

24.02 2015 в 11:22

Майка и долна гейбераЗка да клата! И тая пача си мисли да се отърве само с една оставка!


Затвор!
Кауш!
Кауш за гадните плазмодий цвъко и семейната му приятелка!

24.02 2015 в 11:14

Много сексапилна жена с големи гърди е тази Владимира Янева, язък...