Агенти на ДАНС ровили в сървъри на МВР по заръка на Йовчев

Бившият шеф на полицията в Бургас ги пускал "по нощите" в сървърните помещения

Юлиан Христов 19 февруари 2015 в 20:01 10139 14

Агенти на ДАНС ровили в сървъри на МВР по заръка на Йовчев

Случаят "Червей" заприлича все повече на конспиративна разработка, след като бившият директор на полицията в Бургас Милен Димитров разкри пред депутатите от вътрешната комисия в парламента подробности около аферата. 

По искане на депутати от ГЕРБ, назначеният от Цветан Цветанов и уволнен от Цветлин Йовчев директор на ОДМВР-Бургас, беше изслушан заедно с двама действащи служители на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, където е водена разработката. 

От обясненията на Димитров стана ясно, че той позволил ровенето в сървърите на бургаската полиция да продължи няколко месеца без за това обаче да има писмена заповед на министъра. Всичко започнало с телефонно обаждане на Йовчев през есента на 2013 година. Той обяснил на директора, че търси съдействието му за осигуряване на достъп до сървърите на областната дирекция, но това трябвало да стане в пълна секретност. Единственото, което бившият министър обяснил на Димитров, е, че ще бъде извършен "мониторинг на системата за злоумишлен достъп".

След този разговор последвал и втори - с шефа на Дирекция "Сигурност" Тодор Костадинов. От него Димитров разбрал, че исканият достъп е за сървъра, който съхранява данните от полицейската регистрация. Тъй като тогавшният шеф на бургаската полиция нямал достъп до сървърите, той обяснил, че за това ще трябва да съдействат служителите от Комуникационни и информационни системи (КИС). Костадинов обаче контрирал, че "точно тези служители не трябва да знаят" за случая. Тогава Димитров намерил решение на въпроса като предложил да пусне служители на дирекцията в МВР нощем с помощта на негов подчинен, който има достъп до помещенията. 

Срещите със служителите, които трябвало да "профилактират" сървърите, ставали на бензиностанция в Бургас. От там Димитров ги качвал на автомобила си и след като те свършвали работа, ги връщал обратно на бензиностанцията. По обясненията му двамата се представили на малки имена, а по-късно, когато поискал да се легитимират, те показали служебни карти от ДАНС. По обясненията на Димитров в поведението на двамата имало "конспиративност". 

Седмица по-късно Тодор Костадинов му се обадил с молба за ново съдействие. Вторият път агентите от ДАНС поискали достъп до работното място на служители от КИС и Дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност" (ДКИАД), избрано на случаен принцип. По-късно служители докладвали на Димитров, че двамата агенти влизали от кабинет в кабинет. Той предположил, че ДАНС-Бугас проверявали за надеждност служителка на ДКИАД, за която имало материали от Националната следствена служба (НСлС).

Бившият шеф на бургаската полиция предположил, че става въпрос за съвместна разработка на МВР и ДАНС, за която би трябвало да знае и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. От него обаче научил, че той не знае да има такава разработка. Лазаров го посъветвал да продължи да съдейства, щом така е наредил вътрешният министър. 

Последвало и трето задание - достъп до информационната система на случайно подбрано районно управление в Бургас. 

Едва през април 2014 година Димитров споделил опасенията си пред Тодор Костадинов, че се върши нещо незаконно. Затова той поискал писмена заповед. След като получил уверение, че ще има такава заповед, Димитров трябвало да позволи поредния достъп на агентите, което, по думите му станало "рутинна дейност". На 30 април той имал среща с министър Йовчев, с когото разговаряли един час. На нея Димитров обяснил, че срещу него се води медийна кампания. Тогава министърът му предложил да напусне поста си преди изборите за евродепутати, след което му казал, че срещу него има образувано и дисциплинарно производство

Пред депутати от комисията Димитров каза, че на тази среща не е поискал обяснение от министъра защо не са му предоставени документи, защото за това не станало въпрос.

На 1 август Димитров бил уволнен дисциплинарно - по обясненията му, заради злоупотреба със служебно положение и нерегламентиран достъп до класифицирана информация

"Аз съм обиден на системата, защото спрямо мен спрямо мен беше извършено чудовищно престъпление", коментира уволнението си Димитров.

По обясненията на Димитров е имало и други случаи, при които е изпълнявал нареждания "в дух на колегиалност" и без да има заповед, но винаги документите идвали по-късно. 

Той обясни още, че достъпът до сървърите на ОДМВР-Бургас е можело да стане и дистанционно, тъй като системата е централизирана. След интервенцията на ДАНС обаче, сървърите често отказвали и системата се рестартирала. 

Атанас Мерджанов от БСП попита защо, след като в дневния ред на комисията е анонсирано, че ще бъдат изслушани служители на МВР, е поканен и Димитров, който е бивш служител. В отговор, председателят Атанас Атанасов обясни, че е добре да бъдат изслушани и други шефове на областни дирекции. Причината е, че според доклад на Бюрото за контрол на СРС по разработката "Червей" подобни интервенции е имало и на други сървъри в страната. 

Депутатите изслушаха и двама действащи служители в Дирекция "Вътрешна сигурност". Техните обяснения обаче не бяха пълни, защото двамата се позоваха на следствена тайна. От обясненията на Иван Драгоманов обаче стана ясно, че разрешения за СРС обикновено минават на съгласуване с главния секретар на МВР. Дали обаче това е станало и по "Червей", той отказа да обясни именно заради следствената тайна. 

Подобни обяснения дадоха по-рано и служители на дирекцията за технически операции в ДАНС. Пред депутатите от комисията за контрол на службите те отказаха да дадат подробности, защото вече са дали показания пред прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews