Христо Иванов иска дисциплинарно уволнение за Владимира Янева

В писмо до ВСС правосъдният министър обяснява, че тя е извършила нарушение, което "уврежда правния ред и националната сигурност на страната"

OFFNews 06 март 2015 в 12:06 4868 2

Христо Иванов иска дисциплинарно уволнение за Владимира Янева

Министърът на правосъдието поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да наложи най-тежкото дисциплинарно наказание на бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.

Заради аферата "Червей" и това, че е позволила незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), Янева беше временно отстранена от ВСС от поста ѝ на председател на съда и като съдия. С това тя не губи качеството си на съдия, а само временно е лишена от възможността да упражнява функциите си, поради което няма пречка срещу нея да се образуват и водят дисциплинарни производства. С новото искане правосъдният министър иска Янева да бъде отстранена от съдебната власт, като ѝ бъде наложено най-тежкото дисциплинарно наказание. 

В писмо от седем страници министърът обосновава искането си, като цитира констатациите от доклада на Бюрото за контрол на СРС (БКСРС). От него става ясно, че Янева е позволила прилагането на СРС по разработката за срок по-дълъг от 180 дни, както предвиждат законовите разпоредби. Прилаганите по "Червей" СРС са позволени за срок от 300 дни. Според Христо Иванов този факт обосновава единствено възможния извод, че "в случая действията на председателя на СГС съдия Владимира Янева не показват незнание на закона, а представляват недобросъвестно и умишлено нарушаване на служебните ѝ задължения."

В писмото се казва още: 

Допуснатите от г-жа Янева нарушения при разрешаване на СРС са проява на професионални грешки, които са изключително груби по своя интензитет, поради което не могат да се дължат на незнания на закона или небрежност. В обобщение следва да се приеме, че описаната поредица от действия и бездействия на председателя на СГС г-жа Янева показват очевидната невъзможност те да се дължат на непредпазливост и изключват всякаква разумна възможност да се определят като обичаен правен (процесуален или материалноправен) пропуск.

Иванов е категоричен, че е налице тежко нарушение на служебните задължения, което е извършено умишлено и сериозно уврежда правния ред и националната сигурност на страната. С действията си Янева е позволила безконтролност на МВР и ДАНС, като съдебната форма на контрол е сведена до "формална привидност". 

Министърът намеква, че на Янева трябва да бъде потърсена наказателна отговорност. Той се позовава и на Конституцията, според която наказателната неотговорност на съдиите отпада, когато извършеното по служба представлява умишлено престъпление от общ характер.

"В случая от компетентността на прокуратурата е да реши дали да привлече към наказателна отговорност г-жа Владимира Янева. Готовност за това е изявена, доколкото по искане на главния прокурор от 19.02.2015 г. ВСС отстрани Янева като съдия и председател на СГС по повод образувано наказателно производство № 4-107/2015 по описа на СГП срещу неизвестен извършител – магистрат, който противозаконно е разрешил да се използват специални разузнавателни средства – престъпление по чл. 284в НК", пояснява Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!