Нинова: Времето показа, че санкциите срещу Русия са вредни за България

OFFNews 13 март 2022 в 12:36 6865 18

Снимка bsp.bg

Времето показа, че санкции срещу Русия са вредни за България и за Европа и започна едно омекотяване – няма да има за петрол, за газ, за руски кораби, които пренасят енергоносители. Лидерите на Европа осъзнаха какво означават такива хард санкции, заяви пред БНТ лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

БСП малко изпреварихме събитията. Анализирахме, че тези драстични санкции ще се отразят най-вече на българската икономика, на българския туризъм и на българските семейства. Водени от тези аргументи и притеснения за България и за българския народ, ние се противопоставихме на санкциите, коментира Нинова.

И Европа, и партньорите ни от управляващата коалиция вече започват да се доближават до позицията на БСП. Премиерът Кирил Петков каза: „Ние няма да подкрепим санкции, които България не може да понесе.“ Благодаря на нашите партньори за проявеното разбиране. Ние понякога сме коректив в коалицията - изразяваме различни мнения, но винаги сме водени от държавния интерес, твърди лидерът на БСП.

Относно това, че министрите от БСП са гласували „въздържал се“ по повод приемането на нидерландски изтребители да охраняват българското въздушно пространство, Нинова заяви:

"От една страна всички военни експерти и анализатори твърдят, че няма пряка военна заплаха за България, а от друга страна: Нека да дойдат нидерландските изтребители да ни защитават. От какво, като няма пряка заплаха? Търсейки логика в политиката, колкото и рядко това да се случва, от БСП казваме, че няма нужда сега от това."

Коренилия Нинова е категорична, че изнасянето на оръжия за Украйна е червена линия за БСП:

"За мен като министър на икономиката и индустрията е приоритет военно-промишленият комплекс да се развива, но много по-висш приоритет е мирът и България да не бъде въвличана във война. Всички експерти и анализатори твърдят, че снабдяването на едната страна от конфликта с оръжие означава влизането ни директно във война."

Според нея е липса на логика от една страна всички политици да твърдят, че искат спиране на военните действия и започване на преговори, а от друга страна - да доставят оръжия, за да продължат боевете.

"Янев си е натовски човек"

"Няколко пъти БСП е преживявала нови леви проекти. Всички те приключиха фатално за сериозната политика. Освен това - ние сме далеч по-ясни и по-умерени по въпроса с войната, отколкото Стефан Янев. Янев си е натовски човек. Той внасяше в Министерски съвет проекти за натовски войски в България. Според мен около освобождаването му се създаде една илюзия за нов проект и за някаква умерена позиция, каза още Корнелия Нинова.

Разбира се, всеки в политиката има право да опита, нека опита. За нас ключово в момента е да преведем българския народ през кризата. След това, когато дойдат избори, ще видим кой какво, коментира тя.

"Искат една от партиите от коалицията, говори се за БСП, да бъде отстранена"

"ГЕРБ няколко пъти от трибуната заявяват, че в рамките на този парламент трябва да се направи ново правителство. Те искат да се върнат във властта, но не искат да минем през избори, защото не се знае народът какъв резултат ще им даде, а искат една от партиите от коалицията, говори се за БСП, да бъде отстранена“, заяви още Корнелия Нинова.

Тя e на мнение, че ако някоя партия отпадне от коалицията, има два пътя – ново правителство с ГЕРБ и ДПС, или разпускане парламента и отиване на нови избори:

„Тук е въпрос на държавническо мислене – можем ли за четвърти път за една година и по време на война да ходим на избори. Избори означават липса на парламент, а утре може да се наложи парламентът да трябва да вземе ключово решение, свързано с войната. Имаме три варианта: това правителство работи и изважда България от кризата, една от партиите от правителството отпада и се връщат ГЕРБ и ДПС, или, ако някоя от партиите отпадне, разпускаме парламента и отиваме на избори. Хората да преценят кой вариант е най-добър за техния живот."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1600

18

HolyDiver

13.03 2022 в 19:45

Времето също така показа че БСП е вредна за България

2051

17

Propaganda

13.03 2022 в 19:13

Щом червените родоотстъпници вият, значи господарите им в масква ги боли. Санкции до дупка. Руските орки да си ядат ракетите.

-60

16

офф бее

13.03 2022 в 18:57

Нинова, вие сте ПОЗОР за България! Надявам се след следващите избори да не сте не само в управлението, но и в парламента! Позор!

2744

15

AAA

13.03 2022 в 18:11

Срам !!!! Когато премести сина си от САЩ в русия , тогава да подкрепя терористите от москва

1236

14

БотоксПутю

13.03 2022 в 18:07

Тази по нищо не отстъпва по гьонсуратлък на банкянсрия тъпанар.

-240

13

редовно четящ

13.03 2022 в 17:09

Времето показа, че Б/ългарските/С/ъюзници/наП/утин са опасни за България. Дано ви изринем на следващите избори.

2073

11

Johnny B Goode

13.03 2022 в 16:52

Нагла руска подлога

1020

10

PlamenIv54

13.03 2022 в 15:52

Времето показа, че Нинова е вредна за България и трябва да бъде разкарана в спешен порядък, иначе ще завлече и останалите в правителството, за и народа. След два дни пеене на приспивни песни за олиото и цената му, народът изперка. Следващата песен е за санкциите и че Зеленски е виновен. Страх ме е от следващата песен и да не почнат да бутат банки. Опит имат.