Quantcast

Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на механизма за наблюдение

OFFNews Последна промяна на 16 март 2016 в 10:34 2699 7

Български евродепутати искат да отпадне механизмът за наблюдение във вида, в който е в момента. 

Пред БНР евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев заяви, че механизмът е дискриминационен по отношение на България и Румъния и често се използва за вътрешнополитически цели. 

Дискусията, която ще се проведе днес в Европарламента, е организирана от българските евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС. Конференцията "Механизъм за сътрудничество и проверка – функциониране, ефект и препоръки" ще се проведе часове след като ресорната парламентарна комисия по правосъдие и вътрешни работи обсъди резултатите, докладвани от Еврокомисията за България и Румъния по съдебните и антикорупционни мерки. На нея ще присъства и главният прокурор Сотир Цацаров, както и председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Във вторник стана ясно, че министрите по европейските въпроси препоръчват България да премахне съмненията за политическо влияние върху съдебната система, да засили борбата с корупцията по високите етажи на властта и да позволи външно наблюдение на прокуратурата. В същото време се очаква мониторингът на Румъния да отпадне.  

"В Европа в момента действат общи механизми за върховенство на закона, които обхващат всички останали държави-членки. Такъв механизъм се задейства преди три месеца по отношение на Полша, когато станаха скандалите с избора на Конституционен съд, с опита да се овладеят държавните медии. Този механизъм се задейства и действа доста ефективно", каза Радев пред БНР.

По думите му след създаването на Службата за структурни реформи към ЕК в България винаги могат да бъдат изпратени външни експерти, които да направят необходимите анализи и да подпомогнат съдебната система, така че тя да функционира по стандартите на Европа.

Емил Радев посочи още, че при дискусия в комисията по правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент водещи експерти са обяснили, че ако механизмът трябва да се прилага в този му вид спрямо останалите държави членки, в още поне пет държави трябва да се въведе такъв механизъм. Става въпрос за Гърция, Италия, Хърватска, Литва и Латвия.

Следващ доклад ще има и за България, и за Румъния, посочи Емил Радев.

По думите му каквито и усилия да е положат Механизмът за сътрудничество и проверка няма да бъде свален през следващите 12 месеца.

"Ние просто казваме нашето мнение – не могат да се дискриминират България и Румъния, защото този механизъм освен за всичко останало се използва и за вътрешнополитически цели, а както виждаме и за външнополитически. Благодарение на този механизъм, въпреки че няма никаква връзка с Шенгенския механизъм, България и Румъния вече четвърта година биват държани извън Шенген", обясни той.

Евродепутатът подчерта, че Румъния има ясна позиция против Механизма за наблюдение. Той не скри, че през последните три години България е изостанала спрямо Румъния.

"Няма какво да се лъжем, преди три години България беше много по-напред от Румъния, но за три години, по време и на правителството на Орешарски, не се случи нито една реформа в съдебната система. А пък и през едната година, в която министър Христо Иванов управляваше Министерството на правосъдието, видяхме, че освен една промяна в Конституцията, нито наказателната политика… по някакъв начин се приеха промени в НК, НПК, Електронното правосъдие... Въобще, видяхме, че това беше една загубена година, за съжаление. Защото, промените в Конституцията, няма да направят съдебните процеси по-бързи и по-справедливи, няма да върнат доверието на гражданите", каза още Радев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2016 в 13:48

С камъни требе да ги трепеме такива, плужеци гнусни...!! Кажи му депутутка и не го обиждай повече.

16.03 2016 в 13:21

Ама, разбира се ! На кого му е приятно "да го наблюдават" как краде и лъже ?

16.03 2016 в 12:38

и пеефски иска отпадане на мониторинга - какво съвпадение !

16.03 2016 в 12:36

#Кой се снишава по тодорживковски. Този път няма да мине!

16.03 2016 в 11:53

Няма проблем, веднага. Аз пък искам въпросните депутати да се надупят за публично оправяне пред парламента, за добре несвършена работа. Да видим колко задни части ще останат здрави от народната любов.

16.03 2016 в 11:39

Никакво отпадане. Червената глутница това и чака, да се нахвърли още по-яростно на плячката и да оглозга докрай и малкото останало месце по наръфания народ.

16.03 2016 в 11:02

СМЕШНИЦИ! На база на какво го искат - перфектни резултати в борбата с корупцията или перфектната съдебна реформа?

АБСОЛЮТНА ГАНьОВСКА НАГЛОСТ!