ЕК: България да премахне политическото влияние върху съдебната система

OFFNews 15 март 2016 в 13:00 2707 3

ЕК: България да положи усилия за премахване на политическото влияние върху съдебната система

Снимка БГНЕС, архив

България следва да съсредоточи усилията си върху премахването на противоречия относно политическото влияние върху съдебната система. Това са част от заключенията по последния доклад по Механизъм за сътрудничество и проверка, който Европейската комисия публикува на 27 януари. 

От тях става ясно, че министрите по европейските въпроси, подготвили заключенията, разграничават постигнатото от България и Румъния, като отчитат значителен напредък на северната ни съседка в борбата с корупцията по високите етажи на властта. От заключенията става ясно, че Румъния поддържа положителни тенденции, което би ѝ позволило да постигне целите на Механизма.  

Друг акцент по отношение на България е продължаване на реформата във Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата, както и засилване на правомощията на Инспектората при ВСС. Отбелязват се и "трудности" в борбата с корупцията и организираната престъпност. 

България трябва да засили общата си политическа воля за постигане на реформи чрез гарантиране на независимостта, отчетността и почтеността на съдебната система, а също така и да продължи реформата, която минава през независим анализ на прокуратурата. В документа се посочва също, че са необходими усилия в борбата с корупцията по високите етажи на властта, както и за по-прозрачни процедури при възлагането на обществени поръчки. Като "неотложен приоритет" е представено приемането на антикорупционния закон, с който да бъде създаден "силен и независим" орган за борба с корупцията.

Прави се препоръка за "ускоряване на усилията" по отношение на борбата с организираната престъпност. Предлага се засилване на капацитета на разследващите органи, което трябва да доведе до "ефективни и успешни разследвания". "Съветът отбелязва също така, че е важно бързо решаване на проблемите в момента, които пречат на работата на дирекцията за организираната престъпност (ГДБОП) в рамките на Министерството на вътрешните работи, както и на Комисията за конфискация", се посочва още в текста. 

По отношение на Румъния се казва, че Съветът приветства тенденцията на значителен напредък, демонстриран от Румъния "в много области", което показва устойчивост на реформите там. Отбелязва се "впечатляваща скорост" при работата срещу корупцията във високите нива на властта. "Професионализмът в румънската съдебна система като цяло продължава да се увеличава", се посочва още в доклада. И също: “Като цяло Съветът смята, че Румъния, поддържайки сегашните положителни тенденции на реформа и консолидация на напредъка... в националните политики и стратегии, е на път да гарантира необходимите устойчивост и необратимост на реформите, които биха позволили на Румъния да постигне целите на механизма“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!