Докладите за Румъния може да паднат догодина, от България още чакат реформи

OFFNews 15 март 2016 в 17:43 4150 10

Мониторингът над Румъния в областта на правосъдието и борбата с корупцията може да отпадне още в началото на следващата година. От България обаче се чакат още резултати. 

Това обявиха министрите на европейските въпроси на ЕС, които дадоха оценката си за януарските доклади на ЕК за България и Румъния. 

Наблюдението над двете страни ще остане със сигурност до януари догодина, когато има шанс той да бъде прекратен за Румъния. За България подобно уточнение не се прави. 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също обяви наскоро, че мониторингът за България и Румъния може да бъде разделен и докладите за Румъния да приключат скоро. 

Съветът по общи въпроси приветства напредъка на Румъния, особено по отношение на борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Според заключенията на Съвета ако властите в Букурещ съсредоточат усилията си за прилагане на оставащите препоръки в последния доклад на Еврокомисията, те ще си отворят пътя към покриване на всички критерии на механизма „в близко бъдеще“, съобщи БНР. 

Съветът е категоричен, че България трябва да засили политическата си решимост за постигане на по-голям напредък в съдебните реформи, включително чрез независим анализ на прокуратурата и гарантиране независимостта на ВСС.

Като „спешен приоритет“ за страната ни е определено и приемането на нов антикорупционен закон.

„България трябва да премахне съмненията за политическо влияние върху съдебната система“, категорични са министрите по европейските въпроси на ЕС. 

Съветът на ЕС е на мнение още, че продължаването на реформата на ВСС и прокуратурата, както и засилването на правомощията на съдебния инспекторат, са "ключови" фактори за отпадане на мониторинга.

Според министрите по европейските въпроси са направени окуражаващи стъпки, за да влезе процесът на реформи в релси, но въпреки това цялостният напредък в страната ни трябва спешно да бъде ускорен. 

"България трябва да се съсредоточи върху решаване на спора за политическото влияние върху съдебната система и въпросите на почтеността свързани с назначенията, както и върху нуждата да се подобри наблюдението и отстраняването на недостатъците и ефективното изпълнение на съдебните решения", става ясно още от документа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews