"Каръл", когато домът и семейното гнездо не са достатъчни

Надежда Пеловска 18 март 2016 в 12:56 2877 0

Кадър от филма.

Една от най-очакваните продукции на София Филм Фест тази година, адаптираният по романа на Патриша Хайсмит "Цената на солта", "Каръл" разказва романтичната история между две жени в средата на миналия век в Ню Йорк.

Филмът се радва на безброй номинации и награди след премиерата му миналата година в Кан - изключителният тандем Кейт Бланшет и Руни Мара бяха номинирани за най-добра женска роля на "Оскар"-ите, БАФТА, "Златен глобус" и "Сателит". Кинокритиците от Ню Йорк Таймс определят "Каръл" като най-добрият филм за 2015-та.

На първо място, трябва да споделим за режисьорското майсторство, което ни потапя веднага в атмосферата на времето. Заедно с него музиката на Картър Бъруел (спечелила наградата "Сателит" за най-добра филмова музика за 2016та) с изпълнения на Били Холидей, Джо Стафорд, Дъ Клоувърс и изящните декори ни пращат на двучасово пътуване до 50-те години на двадесети век.

Там сценарият се разгръща и ни запознава със симпатичната млада Терез, която работи в бутик, живее в собствено жилище, гаджето ѝ е добро момче, казваме си, че се справя прилично. Дали това "прилично" ѝ е достатъчно обаче? Терез мечтае да се занимава с изкуство, да пътува, да преживява нови неща. Американската мечта с къща, семейно гнездо и добър съпруг не ѝ носи спокойствието, че животът ѝ се нарежда добре. Именно това спокойствие се разбива в момента, в който момичето среща на касата на бутика изключителната Каръл - стилна, елегантна, аристократична и красива дама, която я моли за консултация за подарък. Срещата им е необикновена като усещане, което се забелязва в дълбоките погледи между тях, траещи сякаш много повече от миг.

Разбира се, двете започват да се срещат и между тях веднага пламва страстна връзка, страстна, но и объркана. Световете, които се срещат, са съвсем различни като социален статут, среда, дори възраст. Връзка, която се случва на един маргинален фон - хомосексуалните отношения все още са табу по това време, дори в най-модерното общество на Америка.

Терез бързо е въвлечена в света на чаровната и дръзка Каръл, която се сблъсква с развод и търси баланс между приличието пред обществото и това да запази в живота си любимата си дъщеря. Връзката между двете се усложнява от прекалено много обстоятелства, Терез е готова да зареже всичко, за да е до Каръл, но дали пламъкът на чистото романтично чувство и невинността са достатъчни, за да просъществуват едни такива опасни отношения, когато в залог една майка е принудена да избира дали да присъства в живота на детето си?

Историята съпътстват ревнивият съпруг на Каръл, който отчаяно желае да си върне семейството и най-добрата ѝ приятелка Аби (Сара Полсън), която също е имала история с нея в миналото.

Страх, страст, обърканост, меланхолия, любопитство, нежност - целият спектър на чувствеността между две жени се преплита в красива история, поднесена с изключително изпипан естетически детайл и актьорска игра.

Следващите прожекции ще бъдат на:

- 24.03: КИНО “ЛЮМИЕР” - 20.00 часа;
- 29.03: ДОМ НА КИНОТО - 22.15 часа;
- 25.03: КИНО "ОДЕОН" - 18.15 часа;
- 21.03: CINEMA CITY MALL OF SOFIA - 19.00 часа;
- 24.03: CINE GRAND CITY CENTER SOFIA - 19.00 часа;
- 18.03: КИНО АРЕНА ДЕЛУКС БЪЛГАРИЯ МОЛ - 21.15 часа;
- 23.03: КИНО АРЕНА ДЕЛУКС БЪЛГАРИЯ МОЛ - 19.00 часа;
- 22.03: КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР “G8” - 21.00 часа;
- 26.03: КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР “G8” - 21.30 часа;
- 31.03: КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР “G8” - 21.00 часа;
- 17.03: EURO CINEMA - 19.15 часа;
- 29.03: EURO CINEMA - 18.30 часа.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews