Децата на ничията земя

Камелия Тавитян 17 март 2016 в 16:00 2848 0

Кадър от "Анклав".

Има истории, които не се разказват на малките деца. Други пък се измислят от самите тях. Светът на децата е свят на мечти и приказки ,които не могат да не бъдат разказани. Когато виждате грозното и жестокото през очите на едно дете, то тогава може би гледате „Анклав“ или поне би ви се искало.

Какво означава анклав? Име на човек или болест? Вероятно мнозина от вас знаят значението, но нека е ясно. Анклав е територия, която е обградена отвсякъде от чужда на нея държава. Не е име на болест, но е болест, защото е нещо неестествено. Корена на думата е от латинското "inclavo", което означава заключен. Такива са героите в сръбския филм на Горан Радованович - изкуствено изолирани и „помирени“ с населението околко тях, заключени в безкрайната си ненавист един към друг.

Става дума за конфликта на шиптърите и сърбите и за още неоткрития лек за омразата в тази недалечна за нас територия. Погледът на режисьора се спира върху децата по тези „ничии“ земи като месеци наред той търси подходящи за ролите момчета, които живеят наистина там. Режисьорът споделя, че работата с деца е тежка - трябват ти много успокоителни и да ги обичаш, без да им се сърдиш. Непринудеността и майсторството на малките актьори е впечатляващо. Това добавя още острота към перфектно изпипания сюжет и действа като нравстен камшик за публиката. Пълен със символи и контрасти, филмът не морализира, а поставя проблемите, за да не е неудобно да се говори за тях. Религията на кръстопът, наследствената омраза и грешните представи за добро и зло са само част от темите на многопластовата сръбска лента.

Бърка се в рана, още незараснала, за да не бъде забравена, защото е история, нечута от мнозина, която горчи в сърцата на тамошното население. Както режисьорът сподели пред публиката в „Одеон“, целта на филма не е да покаже кой е лошия, а да е импулс, шамар, който да накара хората да преодолеят проблема. После продължи като заяви, че не е политик и разбира само от изкуство и от езика на любовта, затова всичко, което иска сега, е само една мечта.

Краят на филма е именно неговата тиха молитва, надеждата, че омразата може да бъде надживяна. Остроумен, тежък, но и пленяващ, „Анклав“ е малък балкански шедьовър.

Гледайте го на следните дати:

- 18.03: "Cine Grand City Center Sofia", 21:00;
- 19.03: "Euro Cinema", 19:45;
- 20.03: Кино "Арена Делукс България Мол", 19:00;
- 22.03: "Cinema City Mall of Sofia", 19:00;
- 26.03: Културен център “G8“, 19:30;
- 27.03: Културен център на СУ, 18:00.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови