Цветанов: Разбрах, че в България и невинен може да бъде осъден

OFFNews 30 май 2014 в 10:15 11782 26

След като ме осъдиха, разбрах че в България и невинен може да бъде осъден.

Това каза днес пред журналисти бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Днес се проведе първото заседание по третото дело срещу него - за незаконните подслушвания. Цветанов коментира вчерашната си присъда от 4 години затвор

Цветанов, който е министърът с най-много дела след Николай Цонев, каза, че има информация за сериозен натиск оказан от БСП върху съдебната система. Той е убеден, че ако Делян Пеевски не е отправил обвинения и нападки от парламентарната трибуна срещу него в първите дни на това правителство, до тези процеси е нямало да се стигне. На въпрос защо информацията за натиск върху съда идва отвън, Цветанов отговори: "Нашите евроатлантически партньори са много добре информирани какво се случва в съдебната система в България". 

Той не поясни и дали смята да сезира институциите за сигналите за натиск, които има върху съда. 

Цветан Цветанов поясни по повод вчерашното си твърдение, че българският съд е под натиск, че има предвид конкретния съдебен състав. Подобно на своя адвокат Ханс-Петер Ул той се позова на треперещите ръце на съдия докладчика Тони Гетов, което според него е подсказвало, че той не е убеден в присъдата, която чете.

По третото си дело Цветанов каза, че очаква справедливост, както и по другото дело, по което вече беше оправдан на първа инстанция.

„Това, което се случва, мисля че вие сте достатъчно активни журналисти, а някой от вас са достатъчно добри разследващи журналисти, за да може да си направите сами изводите от всичко това, което се случва. Може ли да си представите, че аз съм имал някакъв умисъл, за да прикрия някого, когото не познавам. Мога ли да имам умисъл, за това че главният секретар, висша професионална фигура, не е подписал. След разговор с него той ми е казал какви са неговите оперативни данни и това което ние трябва да предпазим е разконспирирането на техническия способ, което задължение, да бъде приложено когато имаш подобна информация. Ако се върнем на първото дело в понеделник, нали си спомняте там какви бяха обвиненията – за това, че съм изпълнил закона и съм подписал заповедта за обезщетение. Кажете ми в кое ведомство това нещо не се прилага? Единственият начин, за да не изплатя тези обезщетения, ако освободя служителя по негово волеизявление, когато срещу него се води дисциплинарно производство. Дисциплинарното производство е приключило, дисциплинарният орган ми е предложил, да няма никакво наказание. Правната дирекция на МВР, е дала становище, че не може да бъде уволнен дисциплинарно, защото няма достатъчно доказателства – какво предлагате вие”, коментира бившият вътрешен министър.

На въпрос, защо именно тези 6 СРС-та е отказал, той обясни, че главният секретар, висшата професионална фигура на МВР не е съгласувал това СРС и тези 6 искания, затова той е сложил подписа си и е написал „не”. Той обясни, че това се е правило от всички вътрешни министри преди него. „По времето на Петканов, Румен Петков , много са случаите за отказване на СРС-та, което е съвсем нормално, защото има обективни причини, които законът дава” , добави Цветанов.

Днес делото срещу Цветанов се проведе при закрити врата заради секретните материали по него. Делото беше отложено, защото единият от подсъдимите - Цветан Иванов, има процедура по хемодиализа по-късно през деня.  

Като свидетел днес в съда се появи бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

Около делото вече се очертават няколко казуса заради секретността. Адвокатите поставиха въпроса за достъпа до разпита на свидетелите, които са засекретени, те не могат да ги изнасят от секретното деловодство, поради което те били в неравнопоставено положение. Друг аспект е как съдът ще положи усилия да бъде опазена самоличността на свидетелите, които ще дават показания по това дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!