Николай Марков: И ГЕРБ, и БСП са ползвали службите за следене и подслушване

Юлиан Христов 30 април 2013 в 16:06 4029 5

Николай Марков. Снимка БГНЕС.
Николай Марков. Снимка БГНЕС.

Бившият служител в НСО, който преди време разкри, че НСО е обслужвало кръгове от престъпния свят, коментира пред OFFNews темата с подслушванията.

Г-н Марков, как ще коментирате темата с подслушванията и записите на политици от последните седмици?

Още преди 6 години аз официално казах, че в България има следене на политици. В системата, с която реализира това нещо, участват служители от няколко служби. НСО също носи отговорност – най-голямата отговорност за политиците и тяхната сигурност носи НСО. Но НСО е само един елемент от това, което се случва със следеното на политици, заради което бях изслушан и от комисия в Народното събрание. Но това беше подценено към ония момент и бях подложен на съдебно преследване. Сега подслушванията са само една малка част от истината. А истината е, че в България политици се следят. И в това участват всички служби, включително и НСО.

Казвате, че дори и след смяната на ръководството на службата порочните практики се запазват..?

Няма смяна в ръководството на НСО. Тези хора, които в момента са началници и зам.-началници, те бяха членове на военния съвет на старото ръководство. Няма смяна на ръководството на службата в никакъв случай. Тази практика продължава и до ден-днешен има хора в ръководството и на нивата надолу, които са свързани с организираната престъпност.

Докато няма тотална промяна във всички служби, не такава фиктивна, практиката ще продължава. Двамата лични бодигардове на Бойко Борисов станаха началник и заместник-началник на службата и съответно - генерали без да са ходили войници.

Но нека да ги назначат за постоянни шефове на службата, за да видите и президентът Плевнелиев кой е. Защото той ще подпише указите за назначаването им.

НСО не носи ли отговорност и за това, че е допуснала подслушването на бившия премиер, когото охранява?

Има такова звено в НСО, което се занимава с това. За съжаление една от практиките, които се прилагат, е НСО да се обръща към служба СДОТО на МВР, която да проверява съответните жилища, при което не е сигурно дали СДОТО разкрива или всъщност монтира устройства за подслушване. За съжаление системата е една, организмът е един и хората, които го организират това, са от едно лоби. Повече от 50% от тях са свързани по роднинска връзка. В България много отдавна – още при тройната коалиция и преди тях, всеки който идва на власт, подслушва всички останали. И не само – записвани са хора с видео, има и следене на маршрути, GPS-проследяване и всякакви други методи. Подслушването е само малка част от следенето на политици. Когато аз казах официално, че това е практика и трябва да се спре, президентът Георги Първанов се намеси и цялата съдебна система се стовари върху мен. Това, което се случва в момента със записите, е част от едно много голямо нещо, което се реализира от години в България и все още това е началото на изясняване на ситуацията.

Следят се политици, бизнесмени и обикновени граждани, върху които трябва да се окаже натиск.

Това потвърждава ли тезата за съществуване на частно ГДБОП или частно МВР?

Категорично не съществува частно ГДБОП. Това са празни приказки. Съществуват лобита в специалните служби, подчинени на определени групировки, които работят срещу много голямо заплащане. Но искам да акцентирам върху това, че с такива апаратури свободно разполагат и много престъпни организации, банки и др. За съжаление законовата база умишлено не беше регламентирана през тези години, защото, в крайна сметка, всички политически партии, цялата политическа класа се възползва от това нещо срещу противника си.

Следенето и подслушването не е насочено само срещу ГЕРБ. И ГЕРБ е ползвало тази система, както и БСП я е ползвало, както и всички, които са управлявали са ползвали тази система. И неслучайно хора, зависими чрез информация, са на върха на тези служби. И в НСО все още има хора, и то 90% от хората, които са на ръководни длъжности, са зависими от информация за връзки с организираната престъпност.

Президентът Плевнелиев също мълчи по този случай, а той е информиран от мен преди две години.

Промените в екипа на президента имат ли нещо общо с тези скандали с подслушванията?

Там има връзка с лобита. Част от хората, които напуснаха оттам, са длъжни на Бойко Борисов и са лично свързани с него и вследствие вътрешнопартийни процеси, тези хора напуснаха, защото те бяха внедрени вътре.

Появиха се твърдения, че шефът на НСО, ген. Коджейков, се отчита на Бойко Борисов...

130% е така.

Имате собствена информация или изказвате предположение?

Не ви казвам хипотеза. Казвам ви неща, които знам. Това е 130 %.

Акцентът, който сега се поставя, не случайно са подслушванията. Това е, за да се отклони вниманието на ЕС и на гражданите от България, че става въпрос за едно подслушване. Става въпрос за следене на хора. Това са мащабни операции, провеждани извън закона, със съдействието на действащи служители. Както по-рано служители участваха в охраната на престъпниците и групировките СИК и ВИС, както участваха барети в охраната на всички престъпни босове, повечето от които вече са мъртви, така цялата държавна система е използвана в интерес на новите, които наричат себе си политици. Изглежда, че, в крайна сметка, политическата класа следи гражданите и самите себе си и то с държавни средства.

Всичко това става с политическа протекция. Няма как служители на СДОТО сами да си изкарват специализирани автомобили, да ги движат пред камерите на софийските улици, просто ей така. Вие знаете, че отговорността в Наказателния кодекс предвижда за това затвор.

Системата се въведе в пълен мащаб след реабилитирането от Георги Първанов на целия апарат на Държавна сигурност, който беше освободен преди това. Всички бяха реабилитирани и върнати на старите служби, с цел да бъдат в интерес на определени хора. Това го въведе Георги Първанов с идването си на власт.

Имате ли обяснение за записите с бившия премиер – кой ги пусна, кой ги е направил..?

Не от последните дни, а от много отдавна се разнасят подобни записи. Спомнете си записа „Мишо Бирата“. Тези записи, в крайна сметка, прокуратурата трябва да каже дали са компромати или са СРС-та – още не е ясно, тече проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови