4 години затвор за Цветанов

Юлиан Христов 29 май 2014 в 17:16 36450 84

Цветан Цветанов

Софийският градски съд призна бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за виновен и го осъди на 4 години затвор ефективно по второто дело срещу него, което приключва на първа инстанция.

Според решението на съда Цветанов трябва да излежи присъдата си в общежитие от открит тип.

Цветанов отговаря по обвинения, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП – Велико Търново, Орлин Тодоров. Така той е осуетил разследването срещу антитерориста в продължение на една година.

Въпреки, че съдия е издал разрешително за СРС, Цветанов е отказал да го разпише и така на практика спрял подслушването в служба СДОТО, която по това време е под прякото му подчинение.

Днес прокуратурата поиска 3 години условна присъда с петгодишен изпитателен срок, както и забрана Цветанов три години да заема ръководна държавна длъжност. Държавното обвинение мотивира по-лекото наказание, което иска, със степента на престъплението, което не било тежко. 

В същото време днес съдия Тони Гетов мотивира по-тежката присъда с факта, че като държавник Цветанов е трябвало да брани законността, а не обратното. "От вътрешния министър обществото очаква да е гарант за закоността, а не неправомерно да нарушава закона", каза Гетов.

Това дело срещу Цветанов се разви по аналогичен начин както процеса срещу бившия шеф на КПУКИ Филип Златанов. Въпреки че прокуратура му поиска условна присъда, съдът му даде ефективна присъда от три години и половина с подобни аргументи. 

Веднага след заседанието днес Цветанов коментира, че съдът е подложен на натиск и присъдата му била поръчана. Той направи този коментар само дни, след като беше оправдан по първото дело срещу него. Тогава Цветанов каза, че вярва в българския съд и не вярва, че невинен човек може да бъде осъден и се извини на съдиите, че си е позволявал да прави необмислени коментари за работата им. Днес Цветанов каза, че неговият германски адвокат Ханс Петер Ул, който е депутат в германския Бундестаг, му казал на вчерашния протест, че от свои източници научил, че съдът е бил подложен на натиск за изхода от делото.

На въпрос дали ще сезира институциите за тези нарушения, за които има информация, Цветанов отговори: "Какви институции?". На подадената реплика от журналисти: "Главния прокурор", той отговори: "Вие се шегувате".

"Много сме доволни от присъдата, която макар, че не е влязла в сила", коментира пред журналисти прокурорът по делото Калоян Ангелов.

„Аз винаги съм очаквал справедливи присъди от българският съд. Както се изразява един наш подсъдим, трябва да имаме вяра в българският съд. Освен това е много важно никога да не нарушаваме принципа, който беше споменат и от председателя на състава – разделението на властите”, допълни Ангелов. Той обясни, че съдът е преценил, че обществената опасност на деянието и на дееца е силно завишено. 

Софийски градски съд (СГС) вече оправда на първа инстанция Цветанов по делото за присвояване на повече от 50 000 лв. от бюджета на МВР.

В петък пък е насрочено и първото заседание по третото дело срещу него – това за незаконните подслушвания. За 30 май съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!