Евронаблюдатели притеснени от СРС-скандала

04 май 2013 в 13:47 2752 4

Протест срещу подслушването и полицейщината в страната. Снимка: Сергей Антонов
Протест срещу подслушването и полицейщината в страната. Снимка: Сергей Антонов

Скандалът с незаконните подслушвания у нас намери място в предварителния доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за предсрочните избори у нас.

Сагата, станала популярна не само у нас като "Българския Уотъргейт", е отбелязана като тревожно събитие, което би могло да има негативно отношение към изборите. „Няколко политически партии поставиха под въпрос ролята и участието на МВР в политическия живот и изборния процес”, пишат в доклада си наблюдателите от ОССЕ. 

В документа случаят е описан в детайли, като авторите му се позовават и на проверката на прокуратурата по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев. ОССЕ цитират доклада на прокуратурата и констатациите на главния прокурор Сотир Цацаров, "че са установени нарушения в работата на МВР, касаещи подслушването на телефони, и, че се инициират разследвания на няколко длъжностни лица".

От ОССЕ отбелязват още, че наблюдателите им са констатирали неспазване на закона от страна на някои частни медии. В доклада се отчита, че по-голямата част от медийното отразяване на партии и политически сили е срещу заплащане.

"В тази връзка много от заинтересованите страни изразиха притеснения относно независимостта на медиите от неправомерен икономически и политически натиск. Освен това липсата на законодателство, изискващо установяването на публичен регистър на собствениците на електронни медии, повдига сред някои събеседници опасения относно прозрачността на медийната собственост", пише в документа, цитиран от БГНЕС. 

В същото време се отбелязва, че много медии не отбелязват платеното отразяване на партийно събитие. „Някои частни електронни и печатни медии продължават да не обозначават по ясен и подобаващ начин заплатеното отразяване, като по този начин потенциално заблуждават аудиторията относно естеството на репортажите”, констатират наблюдателите.

В доклада на ОССЕ се казва, че предсрочните избори се провеждат на фона на протести срещу бедността, социално-икономическите неравенства и обществено разочарование от политиката и политическите партии. "Протестите, които започнаха в края на януари 2013 г., доведоха до самозапалването на шест човека в рамките на две седмици през февруари и март, както и на няколко ранени граждани и полица", допълва докладът.

Фокусът на предизборната кампания досега бе върху социални и икономически теми като бедността, безработицата, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. "Въпреки това някои от политическите партии основаха предизборните си програми на националистически теми, използвайки на места подстрекателска и ксенофобска реторика. Съществуват опасения за купуването на гласове, като някои от събеседниците заявиха, че ромското население продължава да бъде най-уязвимата група", се казва в документа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews