Алексей Петров: Цветанов бърка партньорството с предателство

Юлиан Христов 02 април 2013 в 08:07 6081 5

Алексей Петров
Алексей Петров

Натискът върху бившия сътрудник в ДАНС Алексей Петров и опитите за дискредитирането му са продиктувани от натиск от САЩ. Това стана ясно от думите на Петров в интервю пред bTV.

Подсъдимията по делото „Октопод“ обяви, че на среща между вътрешния министър Цветан Цветанов и тогавашния американски посланик у нас Нанси Макълдауни, българският вицепремиер е получил разпореждания за уволнението на Петров от ДАНС. Според бившата барета искането от американска страна е дошло във връзка с работата на Петров като агент в ДАНС и негова среща с човек от ФБР.

„Цветанов бърка партньорството с предателство. Цветанов бърка защитата на националния интерес с предателството. Няма партниране, когато няма наднационален риск за сигурността“, коментира Петров и обясни, че по времето, когато е работил като агент, страната не е била заплашена от терористични актове. „Борисов бранеше от тероризъм с дюнери, затова се случи атентатът в Бургас“, каза още той.

Петров смята, че Цветан Цветанов ефективно използва модел за дискредитиране и ликвидиране на неудобни хора чрез използване на медии и партньорските служби. Той припомни, че точно такъв модел е представил в парламента през 2009 година в комисията за контрол на ДАНС. „Цветанов ефективно използва този модел“, обясни той.

По време на ареста му по аферата „Октопод“ върху Петров е оказван сериозен натиск. Прокурорът Светозар Костов го е заплашил през 2010 година, че ако не даде показания, с които да дискредитира бившия премиер Сергей Станишев, щял да бъде осъден служебно. Прокурорът му обяснил, че ще му образува друго дело (т.нар. „малък Октопод“, бел. ред.), ако не излъже за това, че Сергей Станишев му е разпореждал да подслушва журналисти. „При втория арест беше още по-унизително, защото това се пренесе и върху семейството ми“, коментира Петров. Той обясни, че натиск е оказван върху майка му, която го помолила да каже „нещо“ за Станишев.

За документите от ДАНС, които Петров предаде на Бойко Борисов в началото на мандата му, той обясни, че не е имал друг избор, освен да ги предаде на премиера. „Получавам един документ, който е собственост на министър-председател, предадох му го, а той беше предаден на главния прокурор. После Борисов злоупотреби с това. Когато бях в ареста решиха че могат да ме изнудват за Станишев“, каза Петров.

Той коментира и срещата си с бившия земеделски министър Мирослав Найденов, която се състояла през лятото на 2011 година. Министърът бил притеснен от това, че му се оказва натиск да върши неща, които са нередни. Найденов поискал срещата с Петров, за да се консултира как да се „отърве от хватката от страна на прокуратурата и от ДАНС“. От думите на Петров стана ясно, че Найденов се притеснявал от това да не му бъдат изфабрикувани обвинения. „По същия начин ме потърси Борис Марков от СДС, който каза, че го репресират чрез брат му. Той търсеше спасение и доколкото разбрах спасението е, че СДС беше подчинено“, коментира още Петров.

Той отговори на нападките на Цветан Цветанов, че назначението му в службите е било поръчково. Петров поясни, че в системата на сигурността бил назначен на работа още от 14-годишна възраст и е изкачил цялата стълбица до най-високите етажи, като доказал се експерт. През 2008 година е избрал да отиде не в МВР, а в ДАНС след покана на Петко Сертов. Петров обясни, че не той трябва да обяснява, дали е бил покровителстван, а Цветанов, който има 6 апартамента с неясен произход на парите. „Прокурор Роман Василев скри този неясен източник на финанси към министъра. Твърдението трябва да бъде доказано от Роман Василев, който сега трябва да каже и имало ли е незаконно подслушване в МВР“, коментира още Петров.

За работата си като съветник в ДАНС Петров заяви, че е работил по осветляването на български капитали в офшорни зони. „Можем да направим сериозен опит да върнем половината от българските капитали в офшорни зони. Когато се върна обратно в службите, ще реализирам и това. Опитахме, но тогава бяхме спрени. Петко Сертов изпадна в ужас, когато разбра върху какво работим“, коментира Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови