Спецслужбите ни нямат пари на фона на растящи рискове

Юлиан Христов 30 юни 2016 в 18:34 4143 5

Спецслужбите са изправени пред финансов недостиг на фона на растящи рискове

Специалните служби у нас са мобилизирани изцяло и работят на пълни обороти заради постоянно растящите рискове. Това стана ясно след съвместно заседание на вътрешната парламентарна комисия и комисията за контрол над службите, на което бяха изслушани шефовете на ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване" и НСО.

Заседанието беше свикано след последните самоубийствени атентати на истанбулското летище "Ататюрк", при които загинаха 41 убити, а 239 души бяха ранени.

В същото време финансовото състояние на сектора за сигурност не е на необходимото ниво и е напълно възможно да се наложи наливането на допълнително средства в службите, коментира пред OFFNews високопоставен представител от сектора. Още при приемането на бюджета за тази година шефовете на служби предупредиха, че хроничният недостиг на средства и персонал затруднява работата им. 

По-рано днес по време на кръгла маса, посветена на развитието на икономиката, премиерът Бойко Борисов намекна, че разходите на службите ще се увеличават. Коментарът му беше във връзка с атентата в Истанбул. "В никакъв случай не е добро, точно обратното. Това поставя на изпитание и нашите служби, налага допълнително финансиране, промени в закона за тероризма", каза той, цитиран от "Фокус".  

След заседанието на двете парламентарни комисии днес пред журналисти председателят на ДАНС Димитър Георгиев каза, че рисковете пред сигурността се увеличават. "Предвид това, което се случва в територията на Турция, близко до нашата държава – съществува висок риск, но нямаме конкретна заплаха за България", обясни Димитров. Той отрече твърденията, че на територията на страната има спящи клетки на Ислямска държава. 

В същото време службите са вдигнати на крак. Засилени са мерките за сигурност по летищата и транспортните обекти, защото е преценено, че там е съсредоточен основният риск от терористична заплаха. Пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова каза, че службите работят по одобрения от правителството антитерористичен план, в който всички служби имат разписани конкретни задължения. 

„Ние действаме по логиката, че в относителна географска близост има усложняване на ситуацията на сигурността и за това активизираме част от мерките”, заяви тя. По думите ѝ концентрацията и готовността на полицията на Летище „София” може да продължи в зависимост от оценката на заплахите. 

Пред OFFNews началникът на Националната служба за охрана Ангел Антонов каза, че охраната на някои политици е засилена, а службата постоянно обменя информация с разузнаването, контраразузнаването и МВР. Завишени мерки за сигурност е предприела службата при посещението на украинския президент у нас Петро Порошенко. "Това е едно конкретно застрашено лице", коментира Антонов. 

Като цяло тази година разходите в сектора за сигурност бяха завишени с повече от 150 млн. лв., като основните средства отидоха в МВР, Министерството на отбраната и НСО. За тази година бюджетът на ДАНС беше намален с близо 4 млн. лв. В контраразузнаването положението е най-тежко, тъй като там в края на миналата година недостигът на персонал достигна 40 %. Сред незаетите щатове са и тези в антитерористичното звено на службата. С едва 300 хил. лв. беше увеличен бюджетът на ДАР.

НСО получи едно от най-високите увеличения на бюджета - близо 3 млн. лв. Само преди две седмици службата се сдоби с още 350 000 лв. за купуване на оборудване и специализирана техника, сред които и техника за проверка на лица и багажи. 

Тази година МВР е планирало разходи за повишаване на способностите за реагиране на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), специализираните групи за намеса към ОДМВР и други специализирани звена от правоохранителната система в случай на осъществен терористичен акт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

3

Стринка Минка

01.07 2016 в 00:05

Здраво борим и корупция и тероризъм.
Боркор, Мевере, Данс Полиция, вътрешна комисия на НС, Дато, Следствие, Прокуратура, Държавна комисия по сигурността на информацията, Комисия за защита на личните данни, Гранична Полиция и Комисия "Гранична полиция", комисия за борба с трафика на хора, комисия за борба с противообществените прояви, Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика....