Службите вземат на мушка хора от "рискови държави" и криминалния контингент

Юлиан Христов 22 март 2016 в 17:42 5146 7

Службите взимат на мушка хора от

Българските служби за сигурност от днес започват интензивно наблюдение на обекти и лица, за които има съмнения, че са свързани с терористични групировки или са част от криминалния контингент. Това са някои от мерките, които са залегнали в плана за противодействие на тероризма. Той беше днес задействан след атентатите в Брюксел

Планът е в сила от началото на тази година и в него са предвидени поредица от мерки, с които се мобилизират всички ресурси на спецслужбите.

Част от мерките в него ще бъдат отиграни в антитерористично учение в София довечера. Една от тях е затягане на охранителните мероприятия около важни обекти от критичната инфраструктура. Става въпрос предимно за министерства, областни управи, кметства, дипломатически мисии и консулства, както и места, на които има струпване на големи групи хора, както и религиозни средища, детски градини, училища, жп-гари, летища, метростанции и др. 

В учението ще бъде отиграна и координацията между институциите, която се извършва от антитерористичния център, ситуиран в ДАНС. Негова отговорност е да сътрудничи и координира дейностите на МВР, Министерството на отбраната, Държавната агенция "Разузнаване" и НСО. Центърът координира и контактите със специалните служби на НАТО и ЕС. 

Една от основните заплахи, които службите имат за задача да неутрализират, са радикални елементи, като например транзитно преминаващи през територията на страната чуждестранни бойци и хора, свързани с радикални групировки. В тази връзка от днес държавата е засилила граничния контрол по КПП-та. Под особено наблюдение попадат хора от рискови държави - Сирия, Афганистан, Ирак, Северна Африка и други кризисни страни и региони. Властите ще наблюдават транзитното им преминаване или евентуалното им установяване на територията на страната, като ще се активизира и наблюдението на бежанци и хората, търсещи убежище или закрила.   

В случай на терористична заплаха, службите на практика засилват оперативния контрол. Това означава, че под прицел са рискови групи в страната - най-вече хора и организации, за които има подозрения, че са свързани с международния тероризъм. Става въпрос за хора, за които има информация, че проповядват радикални идеи и фондации, които представляват потенциална опасност за осъществяване на атентати. Под прицел попада и криминалният контингент в страната, през който е възможно осигуряването на логистиката при организирането на терористичен акт. Засилва се и дейността на финансовото разузнаване, чиято цел е да проследи съмнителни финансови сделки или търговски операции, включително и случаите на пране на пари, които могат да се използват за финансиране на лица, свързани с международни терористични организации. 

В тази връзка службите трябва да активират агентурата си, търсейки изпреварваща информация за връзки между местни организирани престъпни групи и международни терористични организации или за съдействие или логистична помощ при подготовка и извършване на терористични актове.

Част от мерките, които са залегнали и новоприетия план за противодействие на радикализацията и тероризма, са свързани с постоянния мониторинг на интернет сайтове и профили в социалните мрежи. Това е и основният канал за комуникация между членовете на терористични групировки. 

Министерството на отбраната на отбраната трябва да повиши бдителността по охраната на складове за боеприпаси и поделения. Засилва се и контролът върху цехове за обезвреждане на боеприпаси или предприятия, обслужващи военно-промишления комплекс. НСО пък ще трябва да подсили охраната на ВИП-персоните и на правителствените сгради. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови