Службите вземат на мушка хора от "рискови държави" и криминалния контингент

Юлиан Христов Последна промяна на 22 март 2016 в 17:42 4325 7

Службите взимат на мушка хора от

Българските служби за сигурност от днес започват интензивно наблюдение на обекти и лица, за които има съмнения, че са свързани с терористични групировки или са част от криминалния контингент. Това са някои от мерките, които са залегнали в плана за противодействие на тероризма. Той беше днес задействан след атентатите в Брюксел

Планът е в сила от началото на тази година и в него са предвидени поредица от мерки, с които се мобилизират всички ресурси на спецслужбите.

Част от мерките в него ще бъдат отиграни в антитерористично учение в София довечера. Една от тях е затягане на охранителните мероприятия около важни обекти от критичната инфраструктура. Става въпрос предимно за министерства, областни управи, кметства, дипломатически мисии и консулства, както и места, на които има струпване на големи групи хора, както и религиозни средища, детски градини, училища, жп-гари, летища, метростанции и др. 

В учението ще бъде отиграна и координацията между институциите, която се извършва от антитерористичния център, ситуиран в ДАНС. Негова отговорност е да сътрудничи и координира дейностите на МВР, Министерството на отбраната, Държавната агенция "Разузнаване" и НСО. Центърът координира и контактите със специалните служби на НАТО и ЕС. 

Една от основните заплахи, които службите имат за задача да неутрализират, са радикални елементи, като например транзитно преминаващи през територията на страната чуждестранни бойци и хора, свързани с радикални групировки. В тази връзка от днес държавата е засилила граничния контрол по КПП-та. Под особено наблюдение попадат хора от рискови държави - Сирия, Афганистан, Ирак, Северна Африка и други кризисни страни и региони. Властите ще наблюдават транзитното им преминаване или евентуалното им установяване на територията на страната, като ще се активизира и наблюдението на бежанци и хората, търсещи убежище или закрила.   

В случай на терористична заплаха, службите на практика засилват оперативния контрол. Това означава, че под прицел са рискови групи в страната - най-вече хора и организации, за които има подозрения, че са свързани с международния тероризъм. Става въпрос за хора, за които има информация, че проповядват радикални идеи и фондации, които представляват потенциална опасност за осъществяване на атентати. Под прицел попада и криминалният контингент в страната, през който е възможно осигуряването на логистиката при организирането на терористичен акт. Засилва се и дейността на финансовото разузнаване, чиято цел е да проследи съмнителни финансови сделки или търговски операции, включително и случаите на пране на пари, които могат да се използват за финансиране на лица, свързани с международни терористични организации. 

В тази връзка службите трябва да активират агентурата си, търсейки изпреварваща информация за връзки между местни организирани престъпни групи и международни терористични организации или за съдействие или логистична помощ при подготовка и извършване на терористични актове.

Част от мерките, които са залегнали и новоприетия план за противодействие на радикализацията и тероризма, са свързани с постоянния мониторинг на интернет сайтове и профили в социалните мрежи. Това е и основният канал за комуникация между членовете на терористични групировки. 

Министерството на отбраната на отбраната трябва да повиши бдителността по охраната на складове за боеприпаси и поделения. Засилва се и контролът върху цехове за обезвреждане на боеприпаси или предприятия, обслужващи военно-промишления комплекс. НСО пък ще трябва да подсили охраната на ВИП-персоните и на правителствените сгради. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.03 2016 в 00:36

"Властите ще наблюдават транзитното им преминаване или евентуалното им установяване на територията на страната, като ще се активизира и наблюдението на бежанци и хората, търсещи убежище или закрила."
Да, те и досега си ги наблюдаваха като преминават, ама явно сега ще удвоят наблюдението, което значи че и тарифата за преминаване на горките бежанци ще се удвои.

22.03 2016 в 20:07

Ей, прочетохте ли внимателно края? Целия зор бил да усилят охраната на вип персоните. Ба га! Сега да видим кои са толкова вип.

Нищо не разбрах за мерките за сигурност на транспорта. Или дебелаците, които чат-пат се разхождат по метростанциите са достатъчни?

После викат много псуваме ние българите. Как да не ....

Поздрав!

22.03 2016 в 19:38

УРА !
ЗНАЧИ ЩЕ АРЕСТУВАТ И КРАТУНЯ !

22.03 2016 в 19:25

Такива заглавия ме отчайват. Наистина ли службите досега спаха?

22.03 2016 в 18:24

Първо: плътно затваряне на границите,никакви "бежанци",второ : по най-бързия начин подготвяне и внедряване на арабисти в разните ислямистки организации,подслушване на всеки за когото има съмнения,че проповядва ислям ,ако трябва и в джамиите.Ако ли не след известно време ще плачем и ние.

22.03 2016 в 18:23

И тука има няколко, не съмнителни, направо сигурни, мишока с чужди знамена в задниците. Засега няма да се посочваме, те, службите ги имат на видено.

22.03 2016 в 17:56

"Българските служби за сигурност от днес започват интензивно наблюдение на обекти и лица, за които има съмнения, че са свързани с терористични групировки или са част от криминалния контингент."
Пък аз си мислех, че това им е работата всеки ден. :)