Радан Кънев: Направихме най-голямата крачка и най-голямата жертва

OFFNews 26 юли 2015 в 10:41 4391 13

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

"Тезата, че сме се огънали е меко казано неточна. Разбирам, че е интересна - в българското публично пространство трябва да се създава образът на ДПС, което винаги печели. Не знам защо сме такива мазохисти. Слава Богу, това не е точно така.

Тезата, че големият проблем в България е скоростта на производството е тезата на защитниците на статуквото. Липсата на справедливост е в резултат на корупцията в системата. Това борим и направихме най-голямата крачка и най-голямата жертва. Най-голямата крачка е пълната промяна на Висшия съдебен съвет по първоначалния наш план, който го има единствено в нашата предизборна програма - разделянето на колегиите. Голямата жертва беше, че се видя, че в този парламент мнозинство за явно гласуване - истинско поемане на отговорност - във Висшия съдебен съвет няма да се събере. Изключително лоша новина, но тук въпросът е към всички тези политически сили, които не дадоха дори да се издума за явно гласуване. Част от тях са ни партньори, част от тях са ни противници, но разговорът е с тях."

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод преговорите за промени в конституцията с цел съдебна реформа в коментар пред Нова тв.

Според него най-големият компромис по същество е отказът от явно гласуване във ВСС, а най-голямата тактическа грешка на Реформаторския блок и ГЕРБ е, че преговорите не са били проведени преди внасянето на законопроекта, а в "дванайсет без пет".

Той разказа и как са протекли преговорите:

"Във вторник ДПС предложи ВСС да взема решения само на пленум, а колегиите само да правят предложения и съотношението в колегиите да бъде преобърнато спрямо първоначалните ни предложения. Пак във вторник г-н Борисов каза, че ГЕРБ ще подкрепи и това, ако ние сме съгласни. В сряда, след тежки наши преговори с ДПС, имаше ново предложение - колегиите да останат по техния начин или по прокурорския начин, ако трябва да сме честни, а пленумът да взема истинските решения, т.е. ДПС ни предложиха "50:50" сделка. Тогава се събраха 180 депутата без нас зад тази сделка и на един председателски съвет ни напъхаха с Найден в кьошето и седяха и ни гледаха кога ще се огънем. И аз вчера, по време на разговорите с Местан, защото знаете, че той е бил лидер на СДС в Момчилград, той познава СДС, му казах: "Господин Местан, ние с Найден сме седесарска закалка. При нас опозиционният, биткаджийският рефлекс се включва веднага. Като ни наобиколите от всички страни - Патриоти, БДЦ, АБВ и ГЕРБ, и ни кажете хайде сега се съгласявайте, това е сигурният момент, че няма да клекнем и както виждате се оттеглихме и на председателски съвет и на група на Блока взехме единодушно решение, че си стоим на позициите. Тази наша твърда позиция - сами срещу 180 - доведе до възможността на другия ден да преговаряме пак. Вчера се стигна до компромис - винаги за да е конституционна реформа, е компромис, благодарение на твърдост в преговорите." 

ДПС спечели много, но да търсим победители и победени в конституционна реформа е несериозно, каза Кънев. В случая благодарение на нашата твърдост големите победители са обикновените българи, които искат правосъдието да се управлява по друг начин.

Ако имаме 180 гласа днес, съдебната реформа ще приключи по-бързо от плана - в първата половина на септември ще имаме променена, в сила нова конституция, отбеляза той.

"Постигнахме, дай Боже някой да не се изметне, да не го смачкат, промяна, за която сме се борили, но не сме мечтали, че при тези политически резултати в 43-ия парламент ще стане. Постигнахме огромна победа."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!