"Оставка или победа - рано е за обявяване на такива резултати"

OFFNews 25 юли 2015 в 09:03 3703 1

Христо Иванов

"Много е рано да се обявява един или друг резултат. Победа или оставка. Важното е, че процесът не спря вчера. Имаме на най-важната част от пакета реформи, подкрепен със 180 подписа. Това е ключовият междинен резултат".

Това заяви в сутрешния блок на Нова тв правосъдният министър Христо Иванов по повод приетият вчера консенсус между партиите за промени в Конституцията.

"За първи път след толкова десетилетия на проблеми и съмнения ще има демократична отчетност в съдебната система и ние ще създадем инструмента за него. И все пак никой не може да си прави илюзии, че след 25 години една гореща седмица в парламента ще оправи проблемите", коментира Иванов.

Според правосъдния министър подписаното от 180 депутати изменение на Конституцията е най-важната от реформата, която той е предложил още в началото на горещите дебати.

"Самият факт, че хора от различни части на политическия спектър са подкрепили тази реформа, показва, че времето се сменя. Всеки търси изход от статуквото по един или друг начин. Всеки иска да си направи изхода удобен. Това е по-скоро проява на национална отговорност. И от страна на Местан и в крайна сметка намериха с останалите конструктивен тон и линия, в която да постигнат този резултат", каза Христов.

Правосъдният министър коментира и евентуалното "спъване", което може да дойде от Конституционния съд. Според него тепърва ще видим какво биха казалиот КС след като разгледат промените, ако те бъдат приети от парламента.

Иванов коментира и масираната кампания срещу него под формата на плакати из големите градове и клиповете #Психодесни.

"Аз мога да благодаря на хората създали кампанията. Те създадоха силен медиен шум и хора, които до сега не знаеха какво се случва в парламента, разбраха, че нещо става. Не са си хвърлили парите на вятъра. Всеки има право да излага позицията си. Това как я е извадил на показ характеризира него", каза още Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews