Калфин: Това не е съдебна реформа, съдебната власт не се променя

OFFNews Последна промяна на 25 юли 2015 в 10:20 3933 5

"Това не е съдебна реформа, защото не се променя съдебната власт. Партия АБВ много ясно заявява своята позиция - ние ще гласуваме проекта на първо четене, за да могат да се събере по-бързо необходимият брой гласове."

Това каза в предаването по БТВ „Тази събота” вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По думите на Калфин, проектът, който в петък събра 180 гласа, ще внесе само някакви подобрения в съдебната власт. Той посочи, че едно от положителните неща е, че представителите на ВСС ще се избират пряко, а не от делегатските им представители, което по думите му, е много по-демократично.

„Увеличават се и функциите на Инспектората, което е много по-добре”, обясни Калфин. Той заяви, че проблемът ни не е с разделянето на колегиите на две, а в това, че в прокурорската колегия прекомерно се засилва тежестта на политическата квота и на практика при разпределение 6:6, е блокираща”. 

По думите му, ще се убедим, че не това променя съдебната система. Калфин посочи още, че системата има нужда от по-добра организация, ефективност и доверие.

„Действително доверие за това, че тя не подлежи на натиск, включително и политически. От 25 години ние получаваме забележки от Венецианската комисия, Европейски съюз и т.н. за политическо влияние в съдебната система. Няма как в прокурорската колегия политическото влияние да е блокиращо”, заяви Ивайло Калфин и добави, че не трябва да очакваме чудеса от тези промени в Конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.07 2015 в 19:24

Калфин изглежда не знае значението на думата реформа. Реформа означава нещо да се променя за да се подобри. Самия той си противоречи като изброява няколко неща които се подобряват.

25.07 2015 в 18:54

Главният прокурор в БГ има същата власт както Вишински в сталинска Русия - точно този модел се защитава и от БСП и от ДПС и от АБВ защото който контролира главния прокурор контролира цялата прокуратура - във Франция например няма главен прокурор на когото всички останали да са подчинени. ....така че крокодилските сълзи на Калфин за "независимостта" на прокуратурата от политиката могат да убедят само неграмотните. Безотговорността на главния прокурор явно не е проблем за БСП-АБВ-ДПС.

25.07 2015 в 16:53

Един министър, когато има мнение, различно от това на правителството, обикновено си подава оставката.

25.07 2015 в 13:28

Е че вие с останалите партии нали не подкрепихте радикалните премени на РБ какво сега цивриш

25.07 2015 в 13:21

Което е вярно,си е вярно!
Никой от политиците във властта обаче не дава отговор,защо се търси превес на политическата квота при прокуратурата!
И до сега гл. прокурор и председателите на ВКС и ВАС са били безспорно политически избор и назначения.Но сега вече за прокуратурата са налице и формални предпоставки да бъде политически зависима.