Нинова: От години предлагаме намаляване на ДДС, каквото сега иска Пеевски. Не ревнуваме - вече може да мине

Българите наказаха всички ни с негласуване, шамаросаха ни еднакво. Показаха ни, че не ни харесват и това е въпросът, върху който трябва да мислим - казва Корнелия Нинова

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2019 в 12:54 4005 2

Снимка Александра Маркарян

Българите ни наказаха всички с негласуване, не с отрицателен вот, не с революционна ситуация, а с отказ да гласуват. Това е много силен знак към нас, към цялото статукво. Те ни казват: "Не ви харесваме еднакво". Това е въпросът, върху който всички трябва да мислим, ако мислим за България, а не за тяснопартийните си интереси, каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ в коментар за резултатите от евроизборите.

Според Нинова обективният прочит на резултатите сочи, че "БСП е единствената партия, която повиши подкрепата си - с - с 50 127 гласа" и че БСП е загубила изборите и "трябва да коригираме това, което сме сгрешили, за да вървим напред".

Отговорът ѝ на въпроса защо социалистите не са привлекли наказателния вот към правителство бе: "Не успяхме за 2 години да покажем, че сме различните от тях. Твърде малко време беше, за да променим в съзнанието на хората това усещане, че всички сме еднакви, всички сме от прехода, всички сме от статуквото, че всички се борим да дойдем на власт, за да се обогатим".

Тя смята, че БСП са дали много сигнали, че това не е така, например "с отказа за влезем в правителството, с отказа да се договаряме задкулисно по различни законопроекти, примерно Изборния кодекс, с битката ни срещу олигархията, от която понесохме много удари, беше много тежко".

Според Нинова в БСП не успели да кажат, че са разбрали, че преходът е бил сгрешен и че искат да променят това.

Тя смята, че левицата трябва да продължи по този път, защото времето "показа, макар и много бавно, че нещата вървят. На парламентарните избори увеличихме парламентарната подкрепа от 40 на 80 депутати, на тези, макар и с мъничко, вървим нагоре. Смятам, че пътят е този".

На въпрос тя ли ще води БСП подалата оставка след изборите Нинова отговор, че "БСП ще реши след 16 юни".

"Смятам, че тези избори показват един голям минус и един голям плюс. Големият минус е ниската избирателна активност - народът ни шамароса всички еднакво и каза: "Не ви харесваме такива, каквито сте. Големият плюс, който виждам от няколко дни е, че в България и в парламента започва дълбока промяна в резултат на тези избори, в резултат на това гласуване. Ние започнахме, в БСП, тази промяна преди 3 години. И вътре, с промяната в партията, в устава, с политиката. Смятам, че сега започва промяната при колегите от другите партии - три години по-късно. Тя идва в резултат на това гласуване. Осъзнаха, че има нужда вътре, при нас, от промяна. Оставката на Цветанов, моята е част от това.

Виждам най-рязка промяна и завой в ДПС. Ние обсъждаме повече БСП и ГЕРБ, защото тук има по-ярки конфликти, но смятам, че най-резкия завой направи ДПС. В резултат на кампанията, очевидно, елитът на ДПС е видял, че техните избиратели са много бедни, много отрудени хора и изведнъж направиха завой в политиките, без да се говори за оставки", заяви Нинова, визирайки предложението на Делян Пеевски за намаляване на ДДС върху хляба, лекарствата и книгите.

"Не ревнуваме от това, което прави ДПС - няма кой да ни го вземе. Интересното е, че ние го предлагаме няколко пъти в последните няколко години. Нашите предложения преди половин година, същите тези, които сега прави Делян Пеевски, не минаха в парламента заради гласовете на ДПС - те гласуваха против и имаха аргументи: администрацията няма да може да го администрира, това е популизъм и изведнъж - обратното. Интересно ми е с какви аргументи", посочи Нинова.

Според Нинова има промяна и в ГЕРБ - след като три години БСП "тръбели", че има корупция, премиерът го видял и това било огромна крачка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9506

2

Mayya

02.06 2019 в 14:52

Пак много гласуваха. Когато всички откажат, дори и тези срещу пари, тогава ще стане интересно. Само дето няма да стане.

5325

1

Trabajo

02.06 2019 в 13:59

от години напъвате не за намаляване, а за увеличаване на данъци.

просто депесе, като най-опитни, последователни и рационални крадци, разбраха, че никой няма да гласува за крадец, ако този иска да му вземе още пари.

и излязоха с простичкото решение, че на тях да им гласуват, пък те няма да взимат още повече.

а комунистите, освен гьонсурати, са и тъпаци. и затова така ...