Магистрати и депутати не декларирали имоти и заеми пред Сметната палата

Ива Оприкова 26 януари 2015 в 18:49 6358 4

Отчетени са пропуски в 169 от подадените пред Сметната палата декларации на лица, заемащи висши държавни длъжности.

В публикувания списък с необявилите придобитото през 2014 г. движимо и недвижимо имущество има прокурори, съдии, кметове, членове на политически партии, както и депутати и министри от сегашния и служебния кабинет.

38 са несъответствията при встъпителните и финални декларации, подадени от 01 декември 2013 г. до 07 ноември 2014 г. 

Сред необявилите в декларациите си имоти и автомобили в списъка на Сметната палата се откроява това на зам.-главния прокурор във ВКП Ася Петрова, която е пропуснала да обяви доходите на съпруга си от стопанска дейност в размер на 16 093 лв.

Съдията Емил Желев от Специализирания съд не е описал доходите на съпругата си от друга стопанска дейност в размер на 12 258 лв.

Бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев от ГЕРБ е пропуснал да отбележи доходите на съпругата си в размер на 27 574 лв. 

Шефът на Националната следствена служба Евгени Диков е сред нарушителите, които не са декларирали доходите от наем на съпругата си в размер нa 8487 лв.

Шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов не е описал в декларацията си доходите на съпругата си в размер 2130 лв.

Зам. изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Ива Петкова не е декларирала договорна ипотека за апартамент в размер на 36 900 евро.

Директорът на Националното бюро за разузнавателни средства Бойко Рашков не е декларирал в имотната си декларация употребявания автомобил на съпругата си "Нисан Кашкай".

Бившият депутат от Коалиция за България Красимир Янков не е декларирал дарен апартамент в Стара Загора с площ 74 кв. м.

Бившият ни служебен премиер и настоящ посланик Maрин Райков е забравил да опише в декларацията си стар "Ситроен", който е придобила съпругата му през изминалата година.

Посланикът ни в Черна гора Младен Червеняков не е декларирал лизинговото си задължение за автомобил "ЛАНД РОУВЪР РЕЙНДЖ".

Бившият депутат от ГЕРБ Даниел Георгиев, станал известен със скандалните заменки на терени, не е декларирал имот с площ 1738 кв. м в ботевградското село Новачене.

Колегата му от ГЕРБ Георги Андонов е пропуснал да отбележи притежавани от съпругата му поземлен имот с площ 1059 кв. м и урегулиран имот от 740 кв. м в София. Трима народни представители от БСП не са попълнили всички графи в имотните декларации.

Бившият депутат от БСП Борислав Гуцанов не е отразил във финалната декларация, че съпругата му притежава половината от имот с площ 33.666 декара в село Гурково.

Валери Жаблянов пък е подал и встъпителна, и финална декларация, но в нея не е посочил  два лизинга за автомобили – на свое име за „Волво“ В 40 и на съпругата си за „Форд Фиеста“.

Димитровградската ексдепутатка Жара Пенева от БСП също е пропуснала да отбележи притежавания от нея автомобил „Ауди“ А2.

Пропуски има и в декларациите на депутати от ДПС. Мехмед Атаман от ДПС е подал и встъпителна, и финална декларация. Той обаче не е декларирал, че е собственик на урегулиран имот с площ от 4.245 кв.м в село Минерални бани, а съпругата му – собственик на 5.506 декара в село Петелово, показват данните на Сметната палата.

Бюрхан Абазов от ДПС не е декларирал притежавани нива с площ 7 дка в с. Смирненски, общ. Ветово, апартамент-СИО с площ 66 кв.м в гр. Русе, притежавани дялове в дружествата "Хермес-09" ЕООД, гр. София и "А+М Фармация", ЕООД, гр.София, прехвърлени на съпругата на 25.06.2013 г. и 26.06.2013 г., както и данни за съпругата - притежавани дялове в дружество "Деметра-3С"ЕООД, гр. София.

Бившата пиарка на "Атака" и настоящ депутат Миглена Александрова не е посочила в декларацията, че непълнолетният й син е собственик на апартамент от 50 квадрата в София.

Председателят на Сметната палата ще уведоми по закон изпълнителния директор на Националната агенция за приходите, както и председателя на ДАНС за нарушенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews