Близнашки и трима министри осветлиха декларациите си за конфликт на интереси

OFFNews 15 август 2014 в 11:53 4491 5

Кабинетът "Близнашки".

Служебният премиер Георги Близнашки и трима от министрите му - Румяна Коларова, Николина Ангелова, Румен Порожанов, пуснаха декларациите си конфликт на интереси без заличени текстове.

В сряда президентството публикува декларациите на премиера и всички министри, но вчера се оказа, че части от тях са засекретени по искане на самите министри.

Днес обаче на сайта на президентството се появиха нови декларации без заличени данни. Странното е, че Близнашки и и минстрите му са скрили информация за участие в неправителствени организации.

Близнашки се опита да прикрие, че участва в Център за конституционни изследвания и Дружество за развитие на социално-икономическите изследвания.

Образователният министър Румяна Коларова пък е пожелала да запази в тайна, че е в Българска асоциация за политически науки и фондация "Център за изследвания и политики за жените".

Транспортният министър Николина Ангелкова също членува в неправителствена организация - Асоциация за правно развитие. Тя е прекратила всичките си участия във фирми още като става зам.-министър на регионалното развитие при ГЕРБ.

Румен Порожанов, финансов министър и бивш шеф на ДФЗ, има участие в Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове. Той е подал документи в съда за излизане от НПО-то още в края на юли, уточниха от неговото ведомство.

От декларациите на другите министри става ясно, че правосъдният министър Христо Иванов е заличен от Софийската адвокатска колегия, а икономическият Васил Щонов все още е член на Съвета на директорите на "Близу", на "Верея Кабел"-София, на "Бултел Кейбъл България" и др.

Военният министър Велизар Шаламанов е декларирал, че е в неплатен отпуск от НАТО и от БАН. Вицепремиерът по европейските въпроси Илияна Цанова е подала оставка от борда на директорите на фонд "Флаг" ЕАД. 

По закон министрите не могат да заемат друга държавна длъжност, да развиват търговска дейност, да участват в управата на неправителствени организации, нито да упражняват на свободна професия по - различна от научна или преподавателска дейност. Нямат право да упражняват професия с авторски права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews