Лобизъм в европарламента: И за кого още работите?

ОFFNews 19 юни 2015 в 19:56 6627 18

Европарламентът.

Разследване показа, че няколко европейски парламентаристи - въпреки кодекса на поведение на депутатите - са спомогнали за прокарването на закони в полза на компании в замяна на финансови стимули, пише немското издание "Шпигел".

Скандалът разклати вярата в Европейския парламент, след като редица евродепутати признаха, че през март 2011 г. са получили тлъсти хонорари, за да помогнат да бъде приет закон за банково регулиране в благоприятна трактовка за финансовите институции.

Къде са сбъркали политиците обаче? Оказало се, че предполагаемите лобисти са репортери на британския вестник Sunday Times, които публикували резултатите от успешния си опит за подкуп. Веднага след този случай бяха въведени мерки срещу купуването на влияние с пари, чиято ефективност все още не е ясна.

В продължение на няколко години неправителствените организации Friends of the Earth Europe, Corporate Europe Observatory и LobbyControl следят за лобистка дейност в рамките на ЕС и все се натъкват на нещо.

Избраните миналата година евродепутати станаха първите, чийто мандат започна заедно с новия кодекс за поведение. Но по всичко личи, че малко неща са се променили.

"Недоволни сме от малкото промени в кодекса", казва експерът от LobbyControl Нина Кацемих.

Епизодът с Биргит Колин-Ланген

Биргит Колин-Ланген беше кмет в продължение на 16 години на град Бинген, преди през 2012 г. да се отправи към Брюксел в качеството си на депутат от Християндемократическия съюз. Тя запази за себе си място в консултативния съвет на енергийния концерн RWE - предприятието с вторите по обем емисии на въглеводороден двуокис в Европа. В ЕП Колин-Ланген е член на комисията по опазване на околната среда, където се решават въпросите с климата.

Когато през 2015 г. комисията публикува доклад за емисиите от въглеводороден двуокис, тя веднага внесе няколко промени - като например относително безплатното получаване (поне частично) на права за замърсяване. Тази поправка напълно съвпадала с позицията на RWE. Депутатката категорично отрече тези обвинения и никъде не видя конфликт на интереси. Според нея участието ѝ в дейностите на концерна ѝ носят не повече от 6000 евро годишно. За разлика от депутата Гай Верхофщат.

Епизодът с Гай Верхофщат

Гай Верхофщат заемаше поста на премиер на Белгия в продължение на 9 години, докато през 2009 г. не бе избран за депутат в ЕП. Като председател на Алианса на либералите и демократите в Европа и член на комисията по конституционни въпроси, 62-годишният депутат имаше влияние на европейско ниво, а и разполага с привлекателен страничен доход. Оказва се, че той работи на още 9 допълнителни работи. Според финансовия отчет на депутата за 2013 г. инвестиционната компания Sofina е превела по сметката му 130 500 евро, холандският застрахователен концерн APG пък е превел 43 000 евро през 2012 г., а през 2013 г. белгийската корабостроителна компания Exmar е заплатила за услугите на бившия премиер 60 000 евро.

Верхофщат цитира белгийския закон, като казва, че бидейки независим директор на компаниите Exmar и Sofina, той няма оперативно отговорни задължения, а изпълнява само надзорна функция. Той изрази удивлението си от обвиненията, че може да бъде замесен в конфликт на интереси. И - като капак на всичко - евродепутатът се придържа строго към задължителната прозрачност, която направи възможно разкриването на тази информация.

Трябват по-строги правила

Известните досега спорни случаи са при едва 9 от 750 депутати, но въпреки това деветимата парламентаристи може да олицетворяват много по-голямо количество хора, чийто действия в ЕП да попадат под влиянието на вторичните им икономически дейности.

"Допълнителната заетост на депутатите в компании и дружества, които в Брюксел се явяват в качеството си на лобисти, просто трябва да бъде забранена", смята Кецемих от LobbyControl.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!