Публични компании с офшорки ще могат да притежават ниви

Нели Чолашка 29 април 2015 в 12:45 3853 4

Вече няма да има ограничение за публичните дружества с участие на офшорки да притежават земеделски земи. Въведената през февруари по предложение на БСП глоба за тези компании се обезсмисля.

Това решиха депутатите с приемането на промени в Закона за пазарите на финансови инструменти.

Предложението за публичните дружества и правото да притежават земя беше внесен в последния момент от Реформаторския блок и това предизвика спор в пленарната зала. Преди това - в петък, те прокараха удължаване на гратисния период за неналагане на глоби по Закона за земеделските земи до октомври.

Мотивите на Реформаторите са, че откакто беше решено да се плащат глоби публичните дружества са започнали да продават притежаваните от тях земеделски земи и то на безценица. От това това борсата вече е загубила 100 млн. лв, посочи Мартин Димитров от РБ. По думите му най-потърпевши са частните пенсионни фондове.

Промените бяха активно подкрепени от Патриотичния фронт.

"Публични дружества са тези, които се листват на борсата и не могат да контролират кой купува акциите им. Така офшорка може да купи една акция и при това положение дружеството ще дължи глоба - 100 лв. на декар при първо нарушение и 300 лв. на декар при повторно нарушение", обясни Делян Добрев от ГЕРБ.

От ДПС обвиниха РБ и ПФ в лобизъм и попитаха Валери Симеонов какъв патриот е, след като се обявява за продажба на български земи на чужденци.

Той пък им отвърна, че като държат на ограничението за собственост върху земеделските земи обслужват "КОЙ и майка му".

След гласуването от ДПС дадоха брифинг, на който обясниха, че хората от Реформаторския блок, които са защитавали в зала внесения в последния момент текст, имат акции в публични дружества на борсата и в този смисъл са в конфликт на интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови