Quantcast

Как го правят англичаните?

Владимир Каролев Последна промяна на 27 ноември 2014 в 14:57 12053 10

Владимир Каролев.
Владимир Каролев.

Често съм коментирал, че един от най-вредните закони, приети от предходното Народно събрание, е този за бързите кредити. Затова и повдигнах подозрително вежда, когато чух, че подобни ограничения са приети във Великобритания. Но в този случай се оказа, че английските компоти не били компоти, а компютри и не е изобщо лоша идея да се прекопира английския закон.

Как го правят англичаните?

Английският закон е много далновиден в това, че не регулира годишния процент разходи (ГПР), който, поради късия период и малките суми на бързите кредити, е напълно неадекватен измерител. Това, което регулират в Англия, е максималната лихва на ден (0.8%), наказателните такси при просрочие, които са големият проблем и в България (максимум 15 паунда единична такса и максимум 0.8% наказателна дневна лихва при просрочие) и горницата на общите разходи при кредита - 100%, тоест, каквото и да правиш, дори да просрочиш и не върнеш кредита, няма да платиш повече от двойно взетото.

Чрез тези регулации се разрешава основно най-критичния в сектора на необезпеченото кредитиране проблем – несъразмерните такси и лихви при просрочие, които неетични компании залагат, а някои необразовани потребители не прочитат. Де факто, както в Англия, така и в България, „болката“ не идва от някаква твърде висока лихва, която потребителят не е видял, а това, че в договора му може да е заложено, че ако просрочи вноска, дължи десетки и стотици левове наказателна дневна такса.

Как го направиха българските депутати?

Въпреки многобройни предупреждения и разяснения на икономисти и юристи, българските депутати направиха вероятно най-недалновидното нещо – сложиха ограничение от 50% на ГПР-то, което в случая е неадекватен измерител. Сами разбирате, че ако теглите 200 лева кредит за 1 месец, няма как в рамките на 8 лева (вие ще върнете около 208 лева) компанията да покрие риска, разходите и да реализира някаква печалба. Неработещият закон отказа някои фирми, разшири бизнеса на лихвари и биячи, а останалите компании въведоха отделни такси, невключени в ГПР, като по този начин се компенсира ограничението наложено с тавана на ГПР.

Отново, въпреки многобройни предупреждения и разяснения, българските депутати не направиха нищо по отношение на наказателните такси и лихви при просрочие, тъй като последните не влизат в ГПР. Тук трябва да добавим, че ако потребителите си потърсят правата в съда, там съдията обявява прекалено високите наказателни такси за несъразмерни и ги смъква на нормални нива. Но пък както финансовата, така и юридическата култура на много българи (особено с по-ниско образование и квалификация) остава прекалено ниска.

Какво и как да се поправи?

Конфуций някога е казал, че съществуват три начина за постигане на мъдрост: първият е чрез размисъл, който е и най-благородният; вторият е чрез имитация, който е най-лесният; и третият е чрез опит, който е и най-горчивият.
Ако мнозинството наши депутати нямат достатъчно знания, разум и/или желание да помъдреят чрез опит или размисъл, то да го направят чрез имитация. Нека отменят доказано неработещия приет закон и просто да прекопират английския закон. Той разрешава критичния ни проблем с наказателните такси и лихви и въвежда един разумен общ праг на разходите (а не ГПР).

Разбира се, да направим уточнението, че дори английският закон си има някои слабости и в него има намеци за лобизъм. Например регулаторът официално признава, че при това ограничение на общите разходи 7% от потребителите няма да могат да вземат кредит и ще им остане опцията лихвари (процентът вероятно е по-висок, тъй като държавните служители не само в България имат навика честичко да послъгват). Затова и английският законодател е насрочил пълен преглед на ефектите от закона след една година и ново обществено обсъждане с всички страни.

Междувременно, нашият закон беше приет без съобразяване с общественото обсъждане, без потърсени заинтересовани страни, без анализ на последствията и без преглед на добрите практики в ЕС, където нито една държава не регулира ГПР.

Изобщо с този маниер на приемане на закони.... как ще ги стигнем англичаните?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2014 в 08:02

"Конфуций някога е казал, че съществуват три начина за постигане на мъдрост: първият е чрез размисъл, който е и най-благородният; вторият е чрез имитация, който е най-лесният; и третият е чрез опит, който е и най-горчивият."
0БАЧЕ :)) "ГРАФ КАЛИОСТРО", който си пиел, казват цуйката и с Пилат Понтийски, и с Юлий Цезар, и с Конфуций и със третия Султан на Хорезм, и с ескимосите в Канада НАМЕРИЛ И ЧЕТВЪРТИ НАЧИН:))"Разума се разделя на части, губещите се ликвидират - печелившите да се приватизират поотделно" И така станал дори съветник както се знае и кто писах - на Бисмарк, Граф Шуцкий, Великия Монгол и Праз-лука Лукарский. Казват, Калиострото можел да уголемява диаманти, да уголемява варени картофи,да се изказва по всички теми и да бъде в три телевизии едновременно! Туй последното не го можели дори неговите ментори в шашмите граф Сен-Жемен, Митко Шашмата и кадет Рилски. Ето и сега, по бързите кредити -където рецептата е съвсем проста! Всеки който има мерак да дава бързикредити да се третира като "дръг дилар" да му се чупят пръстчетата, да му се запали кредитната институция =като преди това с мъчения му се изтръгне истната от къде е комулирал средства, които е готов да отдели от нормалната финансова спекула - търговия с ценни книжа, борсови операции и т.н и е готов да вложи във високорискови и потенциално на ръба на закона финансови активности. За улеснение на по неориентираните - да даваш бъри кредити е както да садиш коноп. Може да го ползваш за направа на чували и дрехи - а може и за дрога. Освен това - чувалите ако се нарежат както Йошка Фишер си нарязал сакото -може да се изпушат и пак дрога :)) ей това са бързите кредити! Само болезненото изртръгване на нокти, чупенето на стави и обстоятелствените признания ще върнат този комулиран престъпен ресурс в обществения паричен сектор!

29.11 2014 в 09:54

Каролев нали вече е заместник-министър на икономиката. Вместо само да пише статии, да внася в Народното събрание необходимите проектозакони.

28.11 2014 в 19:45

Странно как Каролев се превърна от неолиберал в защитник на народа? Единственото, което ми минава през кухата глава е, че Каролев е бояджия и за него е важно да се хване за сламката, и да започне да разказва за обективните истини на слепите си читатели.

28.11 2014 в 16:21

До 06 Милена
Явно не си даваш сметка какъв неадекватен коментар си написала. С такива "разсъждения" никога няма и да помиришеш английска заплата.
И българска ти е много. Просто нивото ти е НУЛА.

27.11 2014 в 16:50

има един проблем ,че ние не сме в Англия не получаваме техните заплати зада ни преравняват с тях ! казано накратко само си чешат езиците амас с каквео?

27.11 2014 в 16:12

Най накрая да съм съгласен с каролев по тази тема, след като миналата година само плю и отричаше каквато и да било регулация.
Е сега е на позиция в която може да предложи английските промени, да действа!

27.11 2014 в 16:07

Хехчо, то е като пиенето. Искаш или не, всеки има достъп до алкохол - и един процент от тези хора посягат.

Държавата може да забрани пиенето и да се получи като в Русия. А може и просто да се погрижи да няма отровни ментета.

27.11 2014 в 15:45

хех - а какво ще стане, ако някой депутат реши, че пък ти не трябва да имаш достъп до кредит и здравеопазване? този афинитет към диктатура и дирижиране на чуждия живот няма ли да ви пусне най-накрая след 25 години? смеете се на бойко и станишев, ама говорите същите глупости като тях.

27.11 2014 в 15:36

А нещо за Дънди няма ли да има? Така лек и тънък намек?
 
X