Дилов-син: Реформаторите внасят лобистки закон за "Лукойл"

Ивайло Анев 23 март 2015 в 19:06 18527 17

Говорителят на ПГ на БДЦ Любен Дилов-син

Ако някой до момента е внесъл някакво антикорупционно законодателство, това сме ние от БДЦ – това е Законът за лобизма.

Това заяви пред bTV говорителят на ПГ на БДЦ Любен Дилов-син.

По думите му в парламента в момента са внесени 3 "откровено лобисти законопроекта". Най-новият все още не бил в пленарна зала, но бил насочен директно срещу „Лукойл”.

Дилов посочи, че вносителите са РБ и Патриотичния фронт, като текстовете са така направени, че удрят само по една компания, като по подобен начин може да се притиска всеки бизнес.

Той нарече това обратно лобистко действие и допълни, че българската политическа класа се изхранва като отива при бизнеса и казва „Дай едни пари, за да не ти преча”.

Според Дилов вторият лобистки законопроект въвежда мораториум върху износа на дървесина. Той обясни, че една от най-големите чуждестранни компании в бранша се облагодетелства пряко, защото изкупува много евтино дървесина, а в същото време не се ограничава незаконната сеч.

Третият пример за лобизъм засяга Закона за адвокатурата, където се сблъскват лобитата на нотариусите и адвокатите.

„Ние не сме против това, но искаме обществото да знае – да има регистър на лобистите", каза Дилов, който посочи, че би станал лобист на издателствата в битката им за сваляне на ДДС върху печатните издания.

Той обясни, че е съавтор на законопроекта, като много активен е бившият депутат от ББЦ Георги Ковачев. Преди 8-9 години имало подобен законопроект, който се нуждаел от преработка, а освен това ДПС имали добър проект и БДЦ сега разчитали на тяхната подкрепа, стана ясно от думите на Дилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!