Депутатите освободиха управителя на НЗОК проф. Петко Салчев (обновена)

Йорданка Веселинова 13 януари 2023 в 13:27 4417 1

Архив

Снимка БТА/Минко Чернев

Проф. Петко Салчев, управител на НЗОК

Депутатите освободиха от длъжност управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Проекторешението на ГЕРБ, ПП, ДБ и БВ бе прието със 149 гласа "за", 0 "против" и 26 "въздържал се" ("Възраждане" и 2 от ДБ).

Мандатът на Салчев се прекратява предсрочно, считано от днес.

Предложението бе вкарано в дневния ред на парламента като извънредна точка. Вносители на проекторешението, внесено днес в деловодството на НС, са Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Антон Тонев ("Продължаваме промяната"), Александър Симидчиев ("Демократична България") и Николай Благоев ("Български възход"). 

ГЕРБ, ПП, ДБ и БВ искат оставката на Петко Салчев, НС решава дали да остави НЗОК без шеф

В мотивите към искането са посочени нарушеният диалог между Салчев и Българския лекарски съюз, системното неизпълнение на Закона за здравното осигуряване, Правилника за дейността и организация на НЗОК, както и Националния рамков договор 2022-2022 г. Посочва се, че откакто е на поста, Петко Салчев не е представял доклади на Надзорния съвет на здравната каса. Според вносителите липсват доклади от проверки в болници, които са харчили повече, отколкото е по предварителни индикатори, както и отчет дали са открити нарушения. "Не е създал база данни и не поддържа такава - няма механизъм и контрол на изразходваните средства; няма информация влагат ли се лекарствените продукти и медицинските изделия и какъв е терапевтичният ефект от лечението на децата; няма проследяемост от влагането на неразрешените лекарствени продукти", се казва в мотивите.

Бившият здравен министър в кабинета "Борисов 3" Костадин Ангелов обяви, че нарушеният диалог между НЗОК и БЛС поставя под риск подписването на Националния рамков договор, а с това и здравето на пациентите.

Проф. Салчев дойде в зала и от трибуната на НС заяви, че е предложен на поста в първия ден на пандемията - 13 март 2020 г. и отново на 13 му искат оставката: "Явно 13-ти е най-щастливата ми дата", добави той.

Той се оплака, че на вчерашното изслушване в парламентарната комисия по здравеопазване са му задавани въпроси, за които не е имало време да се подготви, тъй като са изпратени в 17 часа, а заседанието се проведе малко след 19 ч. Той изтъкна, че нито един от мотивите на вносителите не е подкрепен с документи и доказателства.

Интересно защо само една организация, съсловна, иска моята оставка, а не са питани и другите, добави той и каза още, че не се търси диалог.

"Човек, когато работи, греши, допуска грешки. Но да ме обвиняват в системни нарушения не го приемам. И второ - горд съм, с това, което съм постигнал, и ще си тръгна с високо вдигната глава, защото оставям една работеща институция", заключи той.

Салчев: Вече всеки управител на НЗОК може да бъде сменен по искане на съсловна организации

След като депутатите отстраниха проф. Петко Салчев от длъжност той каза пред журналисти, че скритият мотив на БЛС е бил да го отстранят от длъжност:

Оттук нататък всеки управител на НЗО, всеки момент може да бъде сменен по предложение на някоя от съсловните организации.”

Той е на мнение, че диалогът с БЛС е нарушен не от него, а от тях. Един от мотивите на вносителите на искането за освобождаването му бе именно нарушеният диалог с лекарската съсловна организация.

Нарушен диалог има, когато една от страните не иска да говори. Няколко писма, няколко покани са отправяни към БЛС да продължим диалога. Няма желание.”

Той отговори и на обвиненията за системни нарушения:

През цялото време съм се стремял да изпълнявам законните и нормативните уредби и там, където те са нарушавани - да не съм съгласен.

По думите му напрежението с БЛС започнало след становището на НЗОК за предложенията на лекарския съюз за промяна в НРД, касаещи увеличението на възнагражденията на лекарите. Според Салчев и становището на Касата исканията им нарушават нормативни актове.

В НРД изискванията за заплати са незаконни”, категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

Мирончо

13.01 2023 в 15:20

Най-накрая! А сега да разкарат и проверят неговата подчинена Валентина Георгиева, пенсионер, но в същото време директор на обществените поръчки - брутална и алчна, с няколко фирми зад гърба си