17% от софиянци искат премахването на ПСА, 66% - само да се почисти

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2014 в 19:45 13451 48

Снимка Wikimedia.

17% от живеещите в София искат Паметникът на Съветската армия (ПСА) да бъде изцяло премахнат, докато 66% са "за" той да си остане в сегашния си вид, но ако бъде почистен.

16% смятат, че той трябва да се преименува или промени по някакъв начин, 2% нямат мнение, сочи проучване на "Алфа рисърч".

Проучването е направено сред 400 респонденти в периода 27.08 - 05.09.2014 г. сред пълнолетното население на столицата по регион на местоживеене с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Отношението на хората към ПСА е малко по-различно от мнението им за неговото бъдеще - 51% имат изцяло положително мнение за него и смятат, че той почита една армия-герой, 30% са с противоречиви нагласи, по-скоро негативни, но според тях вече е късно нещо да се променя.

17% са твърдо против ПСА и го смятат за монумент на армия завоевателка, докато 2% нямат отношение.

От "Алфа рисърч" са разгледали и мнението на симпатизантите на различните партии. 68% от избирателите на БСП имат положителна оценка за Паметника на Съветската армия, докато подкрепящите го сред ГЕРБ и РБ са съответно по 49% и 14%. 65% от негласуващите също го одобряват, както и 45% от хората, гласували за други партии.


Графика: "Алфа рисърч".

37% от всички анкетирани са подкрепили идеята ПСА и мястото около него да стане мемориал на жертвите във Втората световна война.

22% от всички анкетирани и 18% от противниците на паметника искат той да стане мемориал на победата над фашизма през Втората световна, а други 20% от респондентите не искат абсолютно никаква промяна и никакво преименуване на ПСА и т.н.

Социологическата агенция е проучила вижданията за бъдещето и на критикувания паметник "1300 години България". 43% от хората искат той да се демонтира и там да остане само парк, 29% искат той да бъде заменен с друг паметник, 25% искат той да остане в този си вид, но да бъде почистен и укрепен, а 3% нямат мнение.


Графика: "Алфа рисърч".

33% от софиянците подкрепят връщането на паметника на I-и и VI-и пехотен полк, като се подчертава, че 42% от тях са на възраст над 60 години. Същата бройка - 33%, са категорично против един паметник да се заменя с друг, а 26% са "за" да се изгради друг паметник на мястото на сегашния, 9% са без отговор.

Мнението за цялостното пространство около НДК обаче е доста по-еднозначна - 50% от хората смятат, че то е лошо оформено и поддържано и се нуждае от цялостна промяна, 41% го харесват като цяло, но смятат, че е занемарено и има нужда от ремонт. 7% си го харесват и така, а 3% нямат мнение.

Друга актуална обществена тема в София е видът на "Витошка". 55% заявяват, че много харесват сегашния вид на булеварда, 38% го харесват в известна степен, а 5% изобщо не го одобряват.

72% от анкетираните искат на "Витошка" да бъде изграден паметник на Алеко Константинов, 24% са против на пешеходната зона да има паметник, докато 4% харесват идеята за статуя там, но не и на писателя.

От анкетираните общо 67% искат паметникът да изобразява само и единствено Алеко, а не да е скулптурна група на писателя и Бай Ганьо, както желаят 14% от анкетираните и каквато скулптура в момента е предвидена да бъде поставена. 8% искат статуята да е на Алеко, до когото не седи Бай Ганьо, а само негови характерни вещи, а 5% одобряват в образа на последния да се разпознават чертите на Георги Калоянчев.

Поставянето на паметник на цар Самуил е одобрено от 52% от столичаните, докато 33% искат да има подобен монумент, но на друго място. Само 14% не смятат, че сега е време да се издигат подобни неща изобщо.

47% от хората смятат, че състоянието на културно-историческото наследство в София се подобрява за сметка на 38%, които не мислят, че има промяна и 9,5%, които са на твърдото мнение, че нещата се влошават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.10 2015 в 14:33

Първо искам да започна с това че мразя комунистите от дъното на душата си, защото те са избили повече хора от всички войни взети заедно, плячкосвали и заличавали човешки свободи!
Според мен паметника трябва да остане, но като Паметник на Жертвите на комунизма. Това е място където се събират млади хора, които си мислят за комунизма като за едно спокойно време когато всичко е било евтино. И заради тях да се издълбаят релефни текстове(по плочите които го опасват) на истински истории на хора и семейства ограбени и убити от режима!

16.10 2014 в 01:08

Абе тая работа така не става:

1. Първо, трябва да се проведе ОФИЦИАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ.

2. Второ, ако мнозинството са за бутане, да се осигули финансиране.

3. Трето, да се обяви КОНКУРС за обществена поръчка.

4. Четвърто, да се определи изпълнител, и подизпълнители.

Като гледам как вече 25 години не могат да съборят оня стърчащ пред НДК *ур, мога с чиста съвест да кажа, че тоя проект с ПСА ше отнеме двойно повече време, само докато се стигне до съгласие по идейните проекти, ако изобщо се стигне въобще и дотам де, щото се вижда че нормалните хора нямат негативно отношение към тоя паметник.

15.10 2014 в 19:11

Хора, давайте да бутаме ПСА! Моля! Балкански обещава в коментар #32, че ще спре да коментира повече тук, ако това се случи. @Балкански, ако обещаеш да се махнеш от България и да емигрираш в Сибир, обещавам, аз лично ще го срутя този "паметник".

Сега по темата: От София съм. Пиша грамотно. Гласувах за РБ. Не, не съм от анкетираните. Никой, когото познавам, не е от анкетираните. И съм "ЗА" събарянето на ПСА. Дали ще ходи в музей или на боклука - не ми дреме!

15.10 2014 в 12:37

Щом реформаторите са с 51% за бутане на Шмайзера, аз съм на 51% за реформаторите.

15.10 2014 в 11:43

Знаят ли родните спец служби, че Жириновски е, горещата връзка, гурото на Волен Сидеров?
Иво Инджев, ivo.bg

Вече съм задавал въпроса дали малката, черноморска, християнска, исторически свързана с Русия наша европейска страна трябва да бъде бомбардирана една седмица с руски бомби, ракети и снаряди, за да прогледне по въпроса за „руската любов”, както това се наложи през август на малката, православна, черноморска, исторически свързана с Русия европейска Грузия.

Ето че от близо седмица насам канонадата от руски нападки срещу България в лицето на нейния президент не само не секва, а се усилва. „Неофициално” я започна заместник министърът на отбраната на Русия Роман Гусаров. В интервю за руска медия той реши да припомни на 8 октомври, че България е била съюзник на фашистка Германия, „ забравяйки” ,че малко преди това именно СССР сключва договор с Хитлер, издържал близо две години, през които съветските другари на нацистите ги снабдяват с огромни количества суровини и материали за войната им срещу „буржоазна Европа”.

Междувременно по същото време с подигравки срещу България се включи вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин. От българската пета колона на Путин последваха призиви да не му се обръща внимание, защото бил известен хулиган и шегаджия. Т.е. главичката ни трябва да е все така преклонена пред острия му език, както е преклонена пред огромния паметник в центъра на София, на който пише, че

окупаторите са ни освободили

и ние сме им благодарни за това.

Изглеждаше, че последвалото официално изявление на Кремъл, прочетено от говорителя на външното министерство в Москва Александър Лукашевич, предизвикано от българския отговор на подигравките, (може би) слага точка. Така изглеждаше, но не би…

В антибългарското говорене беше интегриран още един световно известен руски хулиган. В телевизионно интервю по един руските канали (на пропагандата) водещият подкани ултранационалиста Владимир Жириновски да вземе думата срещу българския президент , който май бил сбъркал държавата, говорейки за Русия като „национална” и агресивна страна. Както можеше да се очаква (от други подобни излияния на Жириновски), той избълва истерични обиди както срещу президента Плевнелиев, наричайки го негодник, така и срещу българския народ, който таксува като робски явно ( след като иска от него да пълзи в краката на руснаците).

Общото във всичките изброени бегло по-горе случаи на антибългарското руско говорене е историческата спекулация. Подробност е, че Жириновски, претендира да изнася урок по история на президента Плевнелиев и на българите изобщо, но изпрати своя любим „Альоша” …под Плевен. Или поне нещо такова се дочу в края на смотолевеното от него изречение за въпросния паметник.

Има и други подробности, свързани с този екземпляр. За една от тях съм писал, а за друга ще спомена тук за първи път. И двете са свързани с България.

Плевнелиев не е първия български президент, когото Жириновски ругае. Правил го е и преди дори на българска територия.

Споменавал съм, че съм горд да съм допринесъл за неговото позорно прогонване от България пред декември 1993 г. Тогава бях главен редактор на в. „Експрес”, където публикувахме ексклузивна информация как Жириновски се заканва на президента Желю Желев в нетрезво състояние край басейн в един хотел в град Сандански. Разполагахме с аудиозапис, който реших да предам на изпратените след публикацията в редакцията представители на българските служби. Съответно Жириновски беше уличен с доказателства и му се наложи спешно да напусне България.

Питам обаче днешните служби дали знаят това, което знам дори аз: че Жириновски е, горещата връзка, гурото на Волен Сидеров и то не само в духовния смисъл на думата?

Ако не знаят-лошо. Още по-лошо е ако знаят, но си траят. Защото това звучи като съучастие във

все по-откритата пропагандна война на Русия в и срещу България

Това е война, в която Жириновски е замесен от много години не само със словесните си бомбардировки, като днешната, но и с дистанционното ръководене на конкретни български марионетки.

Откровено казано, засилващата се руска истерия може да има положителния ефект на разобличаването на руската агентура. За да я разпознаете е необходимо само да следите възторга от хулигангстерската руска политика срещу България, който тя предизвиква сред българската пета колона. Вече и слепите тук би трябвало да забелязват „руската любов”.

Дай Боже сляпо да прогледа!

15.10 2014 в 11:35

Поредната КУПЕНА анкета и агенция!!!

15.10 2014 в 11:05

Стоянчо-о-о,тогава първо възстановете българските паметници които унищожи разпасаната сган селяци нахлули след 9.09.1944 и тогава миговори за история,защото ако трябва да сме точни за независима България,историята свърши на 9.09.1944 с окупацията на съветската армия, пред която вие робите пълзите

15.10 2014 в 10:52

Jackk, тя и Украйна беше извънблокова държава и видяхме какво стана - една от страните дето уж трябваше да и гарантира териториалната цялост прилапа Крим и източната част на страната. Айде нЕма нужда да сме неутрални. (Швейцария, за неин късмет, е доста далече от Русия, а и е най-милитаризираната държава, ако не знаеш. Всеки швейцарец си има автомат вкъщи и екипировка).
Относно паметника на ОКУПАЦИОННАТА съветска армия - освен на бунището на историята, може, в краен случай, да се премести в музея на соц. изкуството.
P.S. Петата колона - марш в Москва! Докато курсът на рублата е изгоден - 50 рубли за 1 евро.

15.10 2014 в 10:33

Разваляйте до основи всичко каквото е останало от миналото. Не трябва да има история, защото тя започва от 1989 година.Народ без история няма бъдеще, както сами се уверявате в момента. Всичко трябва да рухне направено преди да ни нападне демокрацията.

15.10 2014 в 10:10

Ок да го бутнем и него и партийния дом и министерския съвет и президентството па и други неща давайте предложения:)