Quantcast

Вижте как ще изглежда войнишкият паметник пред НДК (снимки)

Ивайло Анев, Симона Костадинова Последна промяна на 14 октомври 2014 в 13:00 18169 39

1/1

Снимка Столична община

Вече е ясен идейният проект за възстановяване на паметника на бойците от I-ви и VI-ти пехотен полк в София, които са загинали в Балканските войни и Първата световна война.

Той ще бъде изграден на мястото на полуразрушения паметник „1300 години България" в градинката на НДК.

Мемориалът на героите от двата пехотни полка, който е известен още като Паметник на знайния воин, е издигнат през 1934 г. и е бил открит лично от Цар Борис ІІІ.

Паметникът представлявал 3 високи стени с имената на над 3000 загинали българки войници от София и областта, които образували буквата П, а в средата на стените имало лъв с картата на Санстефанска България, който и до днес се пази във Военноисторическия музей.

През Втората световна война бомба събаря едната стена, а през 1979 година и останалото от паметника е демонтирано, за да може на негово място да бъде построен монументът "1300 години България", който бил издигнат за рекордно кратките осем месеца, и имал за цел да увенчае откриването на НДК в края на март 1981 г. за XII конгрес на БКП.

След демонтирането си Паметникът на знайния воин трябвало да бъде преместен, но това така и не се случило и плочите на загиналите българи останали забравени от обществото в продължение на десетилетия.

След 1989 г. все по-често започва да се поставя въпросът за естетическите качества и символиката, която носи паметникът "1300 години България". Столичани започнаха да наричат бетонната конструкция с иронични имена, а в обществото се наложи идеята за демонтирането на паметника и преместването му далеч от центъра на града. 

Едва през последните години Столична общината започна активно да търси решение за рушащия се паметник "1300 години България". Беше направен конкурс с идеи за реновиране на пространството пред НДК, но нито един от предложените проекти не се хареса на столичани и така и не се излъчи победител.

Тази година инициативен комитет предложи идеята на мястото на сегашния бетонен монумент да бъде възстановен Паметникът на знайния воин, който се е намирал там преди него. В Столична община беше внесена и подписка в защита на идеята.

А през август тази година общината организира допитване до софиянци как да изглежда мястото на паметника “1300 години България“. Като резултат се наложи именно идеята да бъде възстановен военният паметник, което беше подкрепено и от Министерството на отбраната.

Така се стигна до сегашния идеен проект, който бе представен от Столична община.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.05 2015 в 16:09

София не е Скопие,другари архитекти! Петофуйника е грозен и e за махане,но тия кичозни,ориенталски свитъци ли трябва да плеснат на челото на София? Палми около тях ще има ли? И една пирамида от итонг ако вдигнат и композицията ще е завъвшена... А и ще се върже на плочките и "фонтана" на Витошка.

30.04 2015 в 21:59

Извинете ме, но това е грозно. Заместваме един проблемен паметник с поредната бутафория. София никога няма да стане европейски град с подобни нелепи решения.. Едно време тези плочи са били част от съвсем друг контекст, едната дори е част от сграда.. Соц паметниците падат, но соц мисленето остава. Ей тва е!

30.04 2015 в 19:33

"възстановяването" е в стил божидар димитров -потрес!

22.01 2015 в 11:00

Ужасно грозно и ненамясто нещо. Защото, глупаци, паметника "1300 години България" беше част от цялостна композиция заедно с НДК. Защото, тъпаци, един паметник освен за себе си той е и част от градската среда; неговите параметри, мащаб и външен вид трябва да са съборазени с нея. Защото, малоумници, със събарянето и унижаването на "1300 години България" показахте ,че служите на враговете ан България и никакви паметници и грозотии последните 25 години няма да променят истината за вас-изчадия адови!

07.12 2014 в 16:16

понеже живея срещу това място и съм разсъждавал нееднократно над казуса и в исторически и в естетически план. Стигнах до извода - аман от спорни паметници. няма паметник, няма проблем. една трева и точка.

22.10 2014 в 11:45

"И да има навсякъде нормални стъпала по тротоарите за инвалиди и детски колички."

* Може и цукала да се сложат

16.10 2014 в 16:43

Много грандоманско ми изглежда всичко, не мисля че ще се впише в средата. Абе какви тъпи идеи ни предлагате - кои са авторите на този проекта?

15.10 2014 в 17:16

Почитат се и се уважават,но не на такова място и не по този начин...

15.10 2014 в 16:13

Има една поговорка " Всичката Мара втасала ",та до паметниците стигнахме ! Улиците,подлезите,старите сгради са в окаяно положение ! Не достигат детски градини ! Явно има голяма далавера в строежа на паметниците !

15.10 2014 в 09:38

Не ми харесва новото предложение. Трябва да се възстанови оригиналният вид на паметниците - масивни, каменни стени с оригиналните плочи. Цялата идея олеква с тези стъкла и осветления, това не е дискотека.