Антираков план ще интегрира постиженията на онкологията в българската медицина

OFFNews 01 април 2022 в 10:32 1305 0

Антираков план ще интегрира научните постижения в онкологията в българската медицинска практика. Първите стъпки в изработването на плана, бяха представени на национална конференция по онкология.

Инициативата е на тема: “Карцином на простата, уротела, бъбрека и женската полова система” е е организирана  Българското онкологично научно дружество (БОНД).

Конференцията е първото събитие от годишната научна програма на БОНД, чиято цел е да запознае българските  специалисти с последните достижения в областта на научната и клинична онкология и да развие и подпомогне разработването на Националния противораков план.

Форумът бе открит от проф. д-р Асен Дудов, председател на БОНД, който представи основните насоки на Европейския противораков план и политиката на ЕС в областта на раковите заболявания.

Живеещите в Европа са една десета от световното население, но една четвърт от случаите на ракови заболявания в световен мащаб са установени сред жителите на Стария континент. През 2020 г. 2,7 млн. души в Европейския съюз са диагностицирани с рак, а други 1,3 млн. души са загубили живота си вследствие на заболяването. Според Международната агенция за изследване на рака, ако не се предприемат решителни действия, се очаква до 2035 г. смъртните случаи да нараснат с 24%, което ще превърне рака в основната причина за смъртност в ЕС. Очаква се общото икономическо въздействие на раковите заболявания в Европа да надхвърли 100 млрд. евро годишно.

България се бави с националния си антираков план

Европейският план предвижда четири основни области на действие: профилактика; ранно откриване; диагностициране и лечение и качество на живот на пациентите с онкологични заболявания и преживелите ракови заболявания лица.

Планът ще подпомогне обмена на открития между изследователите от държавите членки и достъпа до важни здравни данни за потенциални причини за рак и нови видове лечение. Медицинският персонал и болниците ще могат да се възползват от богата база от споделена информация. В крайна сметка ще гарантира, че пациентите в целия ЕС могат да се възползват от по-добри грижи и лечение.

Проф. Дудов представи и основополагащите стъпки за въвеждането на Европейския план за борба с рака в България: идентифициране на необходимостта от създаването на Национален план за борба с рака; идентифициране на заинтересованите страни; иницииране на първоначални дискусии; създаване на Национален онкологичен алианс и създаване на организация по изграждането на Националния план за борба с рака.

По тези стъпки вече активно се работи, като по инициатива на БОНД бе създаден Национален онкологичен алианс, който включва 26 научни, съсловни, пациентски и други неправителствени организации. Неговата цел е въвеждането на Европейския план за борба с рака и текущата работа по неговото адаптиране за страната ни, обобщена под името Национален противораков план.

Евроексперти: България спешно трябва да приеме национале антираков план

Проф. Дудов обобщи, че е необходим интегриран подход, който обхваща институциите, онкологичната научна общност, съсловните и пациентски организации. 

Д-р Светослав Ценов, национален координатор на БОНД, съобщи, че всяка от съсловните, неправителствени и пациентски организации в Алианса ще излъчи по един представител, който ще вземе участие в проекта. Те ще работят по възможностите за въвеждането на Плана и комуникирането му във вътрешните структури на всяка от организациите.

Националната конференция по онкология продължава и днес, 1 април 2022 г., с богата научна програма, посветена на съвременната диагностика, проследяване и лечение на рака на простатата, уротела, бъбрека и женската полова система.

Целта на научния форум е да представи настоящата ситуация в страната, както и последните достижения на медицината в тази сфера. В конференцията участват водещи специалисти по онкология от цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови