ВСС умува колко струват климатиците за „съда на Узунов“

OFFNews 08 декември 2016 в 10:51 2708 1

ВСС умува колко струват климатиците за „съда на Узунов“

В края на бюджетната година съдилищата в страната поискаха вътрешнокомпенсирани разходи за купуване на техника, климатици и ремонт на ламинат. 

Една от спорните точки в дневния ред беше искането на Районния съд в Сандански за доставката на климатици и за поставяне на нов ламинат. Част от членовете на съвета се усъмниха в начина, по който е отправено искането на парите и заподозряха необосновано завишени цени. От обратната страна на барикадата, мнозинството около главния прокурор Сотир Цацаров, заподозря бойкот именно на това искане, тъй като бивш председател на съда е представляващият ВСС Димитър Узунов

Соня Найденова поиска въвеждането на единни критерии и лимити при поръчките за техника. Тя даде пример с поръчките на копирни машини, като за модел на една и съща фирма за един брой се иска 5000 лв., а в друг случай същата фирма предлага за две копирни машини от същия модел 5040 лв. 

Случаят със съда в Сандански показва, че за 13 климатици се искат 14 300 лв., а за съда във Велико Търново за 16 климатици, три от които са от висок клас, се искат 17 хил. лв., изчисли Найденова. 

Румен Георгиев предложи на днешното заседание да бъдат приети само исканията с по-ниски цени. Той предположи, че предложенията за по-високите цени се дължат на края на бюджетната година и това, че съдилищата имат останали средства по други пера, които искат да пренасочат. 

Главният прокурор Сотир Цацаров съзря опит за бойкотиране на поръчка за "съда на Узунов". Не е времето сега точно тези искания да бъдат отлагани, защото е краят на годината и там където има нужда може да се лишат от средствата. Неуместно е да мерим в какво състояние е ламинатът в съда на Узунов", каза той.

Той предложи да се изработят критерии и да се правят централизирани обществени поръчки. Цацаров уточни, че в средата на годината би гласувал "против", но сега гласувал "за", защото знае "много добре какво е положението на един административен ръководител в края на годината". "Климатиците и ламинатът са нещо важно", заключи Цацаров.

Соня Найденова обясни, че исканата от съда в Сандански вътрешна компенсация е невъзможна, тъй като се иска трансфер на отпуснати целево средства за ремонт на отоплителната система. Тя обясни, че в част от исканията от други съдилища предложенията административните ръководители са обосновани с протоколи за бракуване и със становища на експерти за подмяна. Единствено съдът в Сандански не предоставил обосновка.

Димитър Узунов възрази, като посочи, че има становище на специалист, който казва в какво състояние са климатиците. Той допълни, че ще помоли председателят на съда в Сандански да не прави допълнителни искания, "за да е спокойна г-жа Найденова".

Цацаров отново подкрепи искането за подмяна на климатиците и смята, че то е обосновано, защото част от тях били купени през 2000 година. "В Сандански знаете ли колко градуса става през лятото? Дайте да им отпуснем парите. Тази конюнктура е ужасяваща - оказва се, че за вас не е важен ламинатът, а съдът", възмути се главният прокурор. Узунов от своя страна отвърна на подкрепата и заяви, че "климатиците са стари, китайско производство, едни от най-евтините, с агрегат "Тошиба".

Калин Калпакчиев каза, че няма да подкрепи предложението, но не защото подходжа към съда в Сандански с предубеждение. "Начинът, по който е направено предложението, поставя съда в привилегировано положение, защото има още 120 съдилища, където не знаем какво е състоянието на климатиците и ламината", каза той. 

В крайна сметка предложението беше отхвърлено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13056

1

Какавидков

08.12 2016 в 11:31

Тия ора на снимката на работа ли са. По нищо не личи да имат интерес да свършат нещо.
Пари за космически заплати и бонуси има, а за ламинат няма.
 
X

Да помогнем на украинските деца!