По настояване на Цацаров ВСС подгони съдии

OFFNews 06 декември 2016 в 12:35 3500 2

По настояване на Цацаров ВСС подгони съдии

След сигнали на главния прокурор Сотир Цацаров Инспекторатът при Висшия съдебен съвет (ИВСС) ще направи проверки в работата на Софийския градски съд (СГС) и определени съдии. 

На заседание на Съдийската колегия във вторник бе взето решение за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия председател на Съюза на съдиите в България съдия Мирослава Тодорова. Тодорова е на прицел на Съвета от няколко години, след като публично заяви за политическа намеса в съдебната система и след като заведе дело за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. След нарочна проверка през 2011 г. тя беше наказана с намаляване на заплатата за забавено решаване на 57 дела, а по-късно беше понижена в районен съдия. 

На заседанието на Съдийската колегия стана ясно, че новият сигнал срещу нея е свързан с конкретно дело, но заради това ИВСС ще ревизира цялата дейност на съдийката. Във вторник обаче не стана ясно как така от конкретно дело се стига до цялостна проверка, отговор на този въпрос не получиха и членове на съвета, съобщава "Правен свят".

Другата проверка е свързана с работата на съдия Петко Петков - бивш зам.-министър на правосъдието и кандидат за преподавател в Националния институт на правосъдието (НИП).  

Мнозинството в Съдийската колегия удовлетвори и друго искане на Сотир Цацаров като възложи на ИВСС проверка за продължителността на делата в СГС за последните две години. За да не ги упрекнат в предубеденост, в последния момент добавиха и СРС като обект на проверката.

Тя ще бъде извършена, независимо че такава вече беше направена и приключи на 30 юни т.г. Обект на ревизия наскоро е бил и Районният съд. 

Проверката на СГС идва, след като на 14 ноември от държавното обвинение разпространиха съобщение, в което се казва, че главният прокурор е внесъл в Съдийската колегия справка за забавени с над две години наказателни дела в СГС и СРС. Бяха посочени и четири дела в СГС, за които се твърдеше, че имат забавени мотиви с 8 години.

От градския съд опровергаха информацията и изложиха факти, с които обориха твърденията за осемгодишната забава. Поясниха и че някои дела, които все още не са приключили на първа инстанция, продължават и заради прокуратурата, която отправя искания за събиране на нови доказателства и за отлагане.

От СГП на свой ред разпространиха писмо на градския прокурор на София Емилия Русинова до председателя на съда Калоян Топалов, в което се казваше, че данните са събрани от Унифицираната информационна система на прокуратурата, които са съпоставени с тези в сайтовете на СГС и САС. Русинова се извини за некоректно поднесената информация по едно от тези четири дела, но за останалите твърдеше, че забава има.

Последва отворено писмо на председателя на СГС до градския прокурор, в което той напомня, че СГП всеки месец получава копия от всички влезли в сила присъди, включително оправдателните и условните, ведно с мотиви и решенията на инстанционния контрол. Топалов определи като несериозен подходът на прокуратурата да съпоставя на данни от УИС с тези в сайтовете на СГС и САС.

Именно това публично разпространение на информацията от държавното обвинение, в което е поднесена и невярна информация, провокира петимата членове на ВСС да внесат предложението с искане за защита на независимостта на съда. Но мнозинството в съвета отказа да стори това, за да не влиза във война с главния прокурор и вместо това реши да подложи СГС на поредната проверка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови