ВСС отказа да заклейми репресиите над магистрати в Турция

OFFNews 01 декември 2016 в 12:12 3874 1

ВСС отказа да заклейми а репресиите над магистрати в Турция

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да излезе с ясна позиция дали турският ВСС трябва да бъде изключен като наблюдател в Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС). Днес "правителството на Темида" трябваше да даде мандат на двама членове - Юлия Ковачева и Незабравка Стоева, как да гласуват по това предложение на 8 декември в Хага, когато ще се проведе извънредно заседание на ЕМСС, на което ще бъде решено дали турският ВСС да бъде изключен като наблюдател от мрежата.

Мнозинството реши, че България трябва да се въздържи от позиция. Това предложение бе подкрепено от 10 от членовете на съвета - Васил Петров, Милка Итова, Каролина Неделчева, Мария Кузманова, Незабравка Стоева, Михаил Кожарев, Сотир Цацаров, Елка Атанасова, Галя Георгиева, Даниела Костова, съобщава "Правен свят". Ясен Тодоров и Димитър Узунов гласуваха турският съвет да не се изключва, а други 8 членове на съвета бяха "за" отнемане на позицията на Висшия съвет на съдиите и прокурорите на южната ни съседка като наблюдател - Румен Боев, Румен Георгиев, Калин Калакчиев, Камен Иванов, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Соня Найденова и Юлиана Колева.

След вота Ковачева отказа да участва в заседанието на ЕМСС. По този начин на заседанието на мрежата в Хага ще отиде само Незабравка Стоева.

От ЕМСС предлагат гласуването на изключването на турския съвет да е тайно и да стане с обикновено мнозинство.

ВСС реши обаче, че представителят му трябва да настоява за явен вот, а решението да се вземе с ¾ мнозинство. В правилата за дейността на ЕМСС няма ясен регламент как се процедира с наблюдателите. Уредено е само как се действа с приемането и изключването на членовете на мрежата. Затова ВСС смята, че трябва по аналогия да се приложи този регламент и към наблюдателите.

При дебата стана ясно, че от 2 години турският ВССП не участва активно в дейността на Европейската мрежа.

След вота Калин Калпакчиев напомни, че през юли ВСС е излязъл с позиция в подкрепа на магистратите в Турция. Заяви, че днешната е безмълвна. Самият той застъпва тезата, че турският съвет трябва да бъде изключен. Калпакчиев поиска онези, които са гласували за тази безмълвна позиция, да я мотивират.

Това направи Румен Георгиев, въпреки че гласува "за" изключването. "Ние не оценяваме политиката на едно или друго правителство. Става дума за членство на една институция в асоциация от институции. Становището в подкрепа на лишаването от статут на наблюдател на Турция е скъсване на отношения. Кое е по-доброто решение - даването на една крайна оценка или даване на оценка да се коригира или да се взима становища по отделни случаи", заяви той.

Калпакчиев му обясни, че от Европейската мрежа на съдебните съвети многократно са правили опити и са давали възможност на турския съвет да обясни какво се случва в правосъдната система в Турция. Но от южната ни съседка отказали съдействие. "Всички възможности за диалог за изчерпани и това е единственото възможно решение - изключване. Всякакви опити за комуникация са невъзможни", заяви Калпакчиев, позовавайки се на кореспонденцията с ЕМСС.

По-рано днес стана ясно, че Съюзът на съдиите в България (ССБ) открива дарителска сметка за събиране на средства в подкрепа на задържаните под стража и отстранени от работа турски съдии и прокурори, и на техните семейства.

След опита за преврат в Турция през юли почти 3 000 съдии и прокурори първоначално бяха отстранени от работа, а след това и срещу тях започнаха наказателни производства. Много от тях бяха задържани и към настоящия момент продължават да се намират в арестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!