Цацаров: Ясно е, че ББ, ЦЦ и ИФ съществуват, но с мълчание на обвиняемия как ще влезете в съда?

Името на Пеевски е на повърхността заради група, разполагаща с медийна власт като неговата, обясни главният прокурор

OFFNews 07 април 2015 в 08:56 7211 15

Цацаров: Ясно е, че ББ, ЦЦ и ИФ съществуват, но с мълчание на обвиняемия как ще влезете в съда?

Ясно е, че ББ, ЦЦ и ИФ съществуват, но с мълчанието на Филип Златанов прокуратурата не може да докаже каква е истината.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в интервю за bTV. Той коментира тефтерите на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и инициалите, открити в записките му. Цацаров коментира и случая с изплувалите по-късно инициали ДП и промяната им в "10".

"На вас 10 ли ви трябва, за да идентифицирате ДП? Нещо не е ясно за механизма, който е действал? Само че механизмът не може да бъде доказан на базата на инициали и на базата на мълчание", коментира Цацаров.

Той обясни още, че не вярва в прокуратурата да може да се манипулират доказателства.

Сотир Цацаров обясни, че Филип Златанов, който от два съдебни състава получи присъда от три години и половина затвор, е имал възможността да даде обяснения по време на разследването и пред три съдебни инстанции. Така той отговори на обвиненията на адвокатите на Златанов, за това че от прокуратурата са отказали да разпитат хора като Искра Фидосова, Цветан Цветанов и Бойко Борисов, за чиито инициали се говори, че присъстват в тефтерите.

„Къде бе волята да се разкрие истината на г-н Златанов пред съда? Имате приключил съдебен процес, той се е възползвал от правото си да не дава обяснение. Защо истината не бе казана пред съда? Филип Златанов носи сам отгговорността за своите действия. Той имаше пълната възможност да разкрие кой стои зад инициалите“, коментира Цацаров.

Според обвинител номер едно е ясно какво пише в тефтерите, но това не може да се докаже. „То е ясно какво се е случвало, само че не може да се докаже. Как ще стане с мълчание? Десятка ли ви трябва за да е ДП? Истината е ясна“, коментира още Цацаров.

Името на Делян Пеевски е на повърхността заради група, разполагаща с медийна власт като неговата, обясни още Цацаров. Според него се цели името на депутата от ДПС да бъде пришито към главния прокурор и така да бъде поставен в лагера „отвъд граничната бразда“.

„Интересите на определна група, която разполага със същата медийна власт като Делян Пеевски, са насочени към това – да бъде пришит към Делян Пеевски всеки един от нас, защото той се поставя в лагера отвъд граничната бразда“, каза Цацаров. От думите му стана ясно, че той говори за „Икономедиа“ на Иво Прокопиев, издаваща вестник „Капитал“.

Главният прокурор каза още, че не е чел интервюто на Цветан Василев пред сайта „Гласове“, но каза, че всичко, което банкерът може да каже пред прокуратурата „не би следвало да бъде тайна за обществото“.

По аферата „КТБ“ се очаква през тази седмица да има още обвиняеми, анонсира главният прокурор.

Цацаров обясни, че има резерви по отношение на резултатите на Румъния с осъдени политици и „политическата им обусловеност“. „Дай Боже, да стигнем това ниво да имаме осъдени министри и бизнесмени“, коментира той и уточни, че въпросът в България е в това дали „всички имат желание“.

Главният прокурор не иска повече власт. Така Цацаров коментира исканията за законови промени на депутати от ГЕРБ, които дават правото на главния прокурор да спира сделки за 48 часа. Вчера стана ясно, че пред премиера Бойко Борисов той е изразил резервите си за подобни текстове като е получил уверението, че депутатите от ГЕРБ няма да подкрепят подобни искания. Борисов се съгласил, че с подобно решение се отваря вратата за злоупотреби.

„Не съм отишъл при премиера за да му кажа: Аз не искам власт“, каза Цацаров като обясни, че двамата дискутирали кое е най прагматичното и полезно решение.

Главният прокурор каза още, че между него и правосъдният министър Христо Иванов няма война. Излизането на прокурори от работната група в Министерството на правосъдието по промените в Закона за съдебната власт. „Изваждането на колегите, напускането им от Министерството на правосъдието, е резултат от ясното съзнание, че присъствието им там е излишно. Това не е война“, коментира Цацаров.

Той обясни, че оценката му за работата на правосъдния министър е „разностранна“. Според него той имал желание и воля да извърши необходими промени. „Само че това в много случаи се формулира абстрактно и общо. Тази му воля трябва да бъде облечена в конкретни стъпки и действия, които да са различни от общото име „стратегия“, обясни Цацаров и поясни, че ако главната цел на стратегията за реформа в съдебната система е прокуратурата, то Иванов греши.

Според Цацаров това, че депутати от ГЕРБ самостоятелно внесоха промени в ЗЕС, не означава, че те са бламирали министъра. „Не може да се разсъждава така: един законопроект, нашият законпроект, правилният законопроект или - който не е с нас, е против нас. Какво лошо има в това да има зоконопроект на АБВ, да има законпроект на Министерски съвет? Какво лошо има да се конкурират три законопроекта?“, попита главният прокурор и прогнозира, че и трите отделни законопроекта ще бъдат обединени за общо разглеждане.

По делото „Червей“ има едно обвинение и към момента се очакват резултатите от проверка на специалисти от МВР в Шумен, Варна и Бургас . Според Цацаров: „Трудно е да се разбере истиниската причина на едно такова мероприятие, маскирано под формата на СРС“. Според него една от хипотезите е манипулиране на информацията с цел заличаване на определени данни – например за криминално проявни лица, или друга източването на база данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews