Филип Златанов поиска отмяна на присъдата му

Владислава Тричкова 25 март 2015 в 12:19 2680 1

Бившият председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов поиска от Върховния касационен съд (ВКС) да отмени присъдата му от три години и половина затвор и да го признае за невинен по обвинението за престъпление по служба. 

Върховните съдии обявиха, че ще се произнесат в срок. 

Два съдебни състава вече признаха Златанов за виновен и го осъдиха на 3 години и половина затвор заради неизпълнение на служебните му задължения.

На 3 април миналата година Филип Златанов бе осъден от Софийския градски съд на 3 и половина години затвор. През декември същата година по-горната инстанция Софийският апелативен съд потвърди присъдата му.

Златанов беше осъден заради непубликуването на информация за проверка за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и за неуведомяването на бившата заместник-шефка на Комисията за финансов надзор и бивш президентски съветник Димана Ранкова, че срещу нея има решение за конфликт на интереси, припомня БНР. 

Записките в прословутия му черен тефтер, в който имаше инициали, съвпадащи с имена на действащи политици, указания как да се действа по различни преписки за конфликт на интереси, били "цитати от негови телефонни разговори, включително и с политици, както и цитати от преписки, които му били направили впечатление", коментира Златанов пред съда днес. 

Пред медиите Златанов отказа да каже с кого е говорил по телефона и цитати от кого са изразите "да се оправи и да се удари", но категорично отрече това да са били поръчки, които той е трябвало да изпълни.

Пред ВКС, от който Златанов чака решение ще влезе ли в затвора или не, той обясни, че политическите игри и интриги му били чужди и се оплака от "наглото поведение на прокуратурата в началото на разследването" и специално от начина, по който се е държал вече бившият шеф на следствието в София Петьо Петров, който като намерил неговите тефтери на неговото работно място, "много се бил зарадвал".

Сега предстои да разберем какво ще е решението на ВКС. Прокуратурата смята, че наказанието от три години и половина затвор за Златанов е абсолютно справедливо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови