Цацаров поиска оттегляне на промените в ГПК

Ивайло Анев 06 април 2015 в 19:11 3645 4

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Главния прокурор Сотир Цацаров на открита дискусия посветена на съдебната реформа.

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че е най-добре внесените от ГЕРБ преди седмица промени в Гражданския процесуалния кодекс (ГПК) да бъдат оттеглени.

Това заяви той в Народното събрание тази вечер преди участие в среща, организирана от АБВ относно съдебната реформа.

Според Цацаров другият вариант е да се мисли за корекции само по отношение на правомощията на финансовия министър. По думите му и сега по ГПК държавният интерес се защитава от финансовия министър.

Законопроектът за изменения в ГПК предвижда прокурорът да може да започва производство по ГПК в интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се с особена закрила на закона, както и да встъпва в такива производства. Въвеждането отново на такива разпоредби обаче не може да бъде оценено положително.

"Правомощията на главния прокурор са в рамките на наказателния процес. Хайде да не създаваме една свръхструктура, която не знаем след 2-3 години какви резултати ще продуцира", призова Сотир Цацаров.

Той обяви, че инициативата му за среща с премиера по-рано днес е била обща, а от нея е останал с впечатление, че е налице "изключително съвпадение на мненията" между него и Бойко Борисов

Главният прокурор обяви, че това му становище касае по същия начин възможността той да спира сделки за 48 часа.

Пита се кога, при какви условия, под какъв контрол ще става това, подчерта Цацаров и обясни, че такава хипотеза има в момента в закона за мерките за изпиране на пари и в закона за мерките срещу финансирането на тероризма. Там обаче сделки могат да спират министърът на МВР и председателят на ДАНС, а актът им подлежи на контрол пред Върховния административен съд.

По отношение на промените в Закона за съдебната власт той каза, че ще има поне три законопроекта за промени - на АБВ, на ГЕРБ и на Министерски съвет.

Според главния прокурор това е оптимален вариант, защото никой не може да има претенцията, че неговият законопроект е единствено възможен, най-истински и най-реформаторски.

"Трите законопроекта ще дадат възможност да се подберат и комбинират възможно най-добрите идеи - това е конкуренция в най-добрия смисъл", подчерта Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови