Реформаторите предлагат финансовият министър да може да разваля сделки

OFFNews Последна промяна на 06 април 2015 в 21:00 2820 5

Снимка БГНЕС/архив

Депутатите oт Реформаторския блок внесоха своите предложения за изменение в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), според които разширени правомощия ще получи министърът на финансите, а не прокуратурата, и то под стриктен контрол, съобщиха oт пресцентъра на блока.

Междувременно и главният прокурор Сотир Цацаров препоръча да се разширят правата на финансовия министър, а не на прокуратурата.

"Логично е министърът на финансите да разполага с такива правомощия при защита на интересите на държавата и то в изключителни случаи. Главният прокурор се нуждае от такива правомощия по Закона за мерките срещу финансирането на тероризма и по Закона за мерките срещу изпирането на пари, но не и в други случаи", обяви Цацаров след среща с премиера. 

Във внесения от Реформаторите законопроект се отбелязва още, че ако министърът или съдът установят наличие на данни за евентуално извършено престъпление по отношение на обществения интерес, те ще бъдат длъжни да сезират прокуратурата, която да предприеме мерки по дадените ѝ в момента правомощия от Наказателно-процесуалния кодекс.

"Вслушването в аргументите на Реформаторския блок, включително за изслушване на главния прокурор, за да се чуе позицията на прокуратурата още в петък, можеха да спестят много парламентарно време и ненужно създадено напрежение в обществото", коментира Петър Славов, народен представител от гражданската квота на Реформаторския блок.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2015 в 21:49


Колега Тихомир,когато един човек е некомпетентен и некадърен,но си мисли че става за управляващ цяла държава,идеите му будят недоумение.

06.04 2015 в 21:48

Да намерят начин да натрупат пари за страната , не да се мотаят насам натам

06.04 2015 в 21:47

Защо толкова държат държавата да се намесва в частни сделки ?

06.04 2015 в 21:45

Нещо не се сещам, поради каква причина финансовият министър трябва да се занимава със сделките. Тия се чудят как да цакат народа, ега ти управниците.

06.04 2015 в 21:27


А аз предлатам лично плешивото говедо Кънев да определя кой има право на сделки и кой не.