Само папата не е поканен на изслушване за Пловдивския панаир

Ружа Райчева 24 януари 2023 в 16:27 2525 1

Рамадан Аталай в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Рамадан Аталай в Народното събрание

Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Иван Портних, Иван Тотев и Георги Гергов и председателите на общинските съвети в Пловдив и Варна ще бъдат изслушани в парламента този петък по повод "харизването" на Пловдивския панаир на почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.

Това реши Временната комисия за установяване на всички факти, свързани с поемането на пълния контрол на панаира от бизнесмена чрез действия на централната и местните власт в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам на първото си заседание.

По време на обсъждането депутатът ветеран от ДПС Рамадан Аталай сравни Пловдивския панаир със "животински овчарник" и демонстративно напусна първото заседание на временната комисия. В началото на изказването си той подчерта, че ДПС са подкрепили създаването на тази комисия с ясното съзнание, че това ще е чисто политически акт. По думите му на всички е ясно, че няма как комисията да излезе с крайно решение.

"Явно, че проблемът е сериозен, не е за разрешаване за един ден. Ако действително е проблем, защото е лично мое мнение, че парламентът няма правно основание да се занимава с търговски взаимоотношения между една общинска собственост и частна собственост. Ако продължаваме така да създаваме комисия за всяка сделка между община и частно лице, сигурно трябва да направим комисия за отдаване под наем на някои животински овчарници", каза Аталай.

Депутатът от БСП Иван Петков му отговори, че като гражданин на Пловдив е огорчен от това, че колегата му сравнява Международния панаир в Пловдив с "някакво харманлийско ТКЗС". "Обидно и несериозно е да сравняваме пловдивския панаир с овчарник. За мен е учудващо народен представител да прави подобно нещо", коментира изказването му Ангел Георгиев от "Възраждане". Бранимир Балачев от ГЕРБ се съгласи, че съпоставката на "колегата Аталай" не е била добра.

Бившият председател на Народното събрание Никола Минчев от "Продължаваме промяната" подчерта, че депутатите нямат да имат време да обработят информацията от изслушванията и да създадат доклад, който да се разгледа в пленарната зала, тъй като се очаква тази или най-късно следващата седмица президентът Румен Радев да разпусне 48-ото Народно събрание.

Минчев напомни, че временната комисия е ограничена в периода от 2016 г. и че е създадена, за да установи факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на панаира. По тази причина той призова депутатите да се фокусират върху информация по казуса от 2016 г. насам, защото в противен случай комисията "няма да успее да свърши нищо".

Йордан Иванов от "Демократична България" заяви, че разговорът в комисията трябва да е фокусиран върху това какво може да бъде спасено от Пловдивския панаир. Според него има смисъл да бъдат изслушани бившият премиер Бойко Борисов и бившите кметове на Пловдив и Варна. Радомир Чолаков от ГЕРБ подчерта, че изслушванията в комисията трябва да се правят на база какво може да се коригира и подреди, така че да има резултат.

В крайна сметка бе решено в петък от 13 часа в комисията да бъдат изслушани председателите на групите общински съвети и бившите кметове на община Пловдив и Варна - Иван Тотев и Иван Портних (б.а. - който и сега е кмет), Георги Гергов също ще бъде поканен на това заседание. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова, бившият енергиен министър Румен Овчаров и бившият премиер и лидер на БСП и европейските социалисти Сергей Станишев също ще бъдат поканени.

Председателят на комисията Румен Йончев от "Български възход" иронично попита дали има други предложения: "Някой бивш папа да изслушаме?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1930

1

Муню

24.01 2023 в 17:42

Един обясняваше, че ги няма нито Путин, нито Обама.
Друг питал дали да не поканят Папата.
Трети пък недоволен, че имало комисии.
Пълна деградация!