Мамба от ГЕРБ и Възраждане: Румен Йончев оглави комисията за Пловдивския панаир

Ружа Райчева 18 януари 2023 в 18:31 5187 1

Румен Йончев в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Румен Йончев в пленарната зала

На фона на задаващите се поредни извънредни парламентарни избори днес депутатите създадоха още една временна комисия. Те приеха проекторешението на "Демократична България" за създаването на комисия за установяване на всички факти, свързани с поемането на пълния контрол на "Международен панаир Пловдив" от почетния консул на Руската федерация в града под тепетата Георги Гергов.

В края на миналата година Гергов овладя Пловдивския панаир с подкрепата на ГЕРБ и отцепниците от БСП. Общинският съвет в Пловдив подкрепи предложенията, с които Гергов ще може да взима окончателните решения в публично-общинското дружество "Пълдин туринвест", което управлява комплекса и в което съсобственици бяха община Пловдив и Георги Гергов. 

На 9 януари събранието на акционерите реши да приеме нов съдружник - управляваната от Иван Портних от ГЕРБ община Варна. Новият съсобственик трябваше да влезе във фирмата с акциите в Пловдивския панаир (29%), които притежава. На 17 януари Гергов поиска увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" да бъде официално вписано. Засега обаче сделката е блокирана - вписването ѝ в Търговския регистър е отказано.

Днес депутатите единодушно подкрепиха създаването на комисията, но изненадващо - с гласовете на ГЕРБ, "Възраждане" и "Български възход" - неин председател стана депутатът Румен Йончев от "Български възход". Вносителят на проекторешението за създаване на комисията Йордан Иванов от "Демократична България" беше подкрепен за председател само от парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и ДБ. 

Ето как депутатите избраха Румен Йончев за председател:

По време на дебатите съпредседателят на ДБ Христо Иванов благодари на четиримата техни общински съветници в Пловдив, които са се "борили срещу харизването" на панаира на Гергов -  Владимир Славенски, Веселка Христамян, Добромира Костова и Веселина Александрова. "Те свършиха много работа и аз искам да им кажа браво", заяви той.

Румен Йончев е председател на Земеделски народен съюз, бил е народен представител от парламентарната група на "Коалиция за България" в 42-ото НС, от групата на "Български демократичен център" в 43-ото НС, от групата на "Изправи се! Мутри вън!" в 45-ото НС, от групата на "Изправи се БГ! Ние идваме!" в 46-ото НС, а в сегашното 48-о НС е част от парламентарната група на "Български възход".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови