Назначават най-малко 1000 нови полицаи

OFFNews 13 октомври 2015 в 14:47 4922 10

Снимка БГНЕС

Най-малко 1000 нови полицаи ще бъдат назначени. Това ще се случи в рамките на административната реформа на МВР, обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова след днешното заседание на Министерския съвет.

Изявленито на министъра идва ден, след като финансовият министър Владислав Горанов отряза МВР и отказа да отпусне исканите от министерството 21 млн. лв за обезщетения и заплати.

Планът за административната реформа е почти готов, като на всеки етап се съгласува с министъра на финансите Владислав Горанов. Надявам се в рамките на следващия месец да можем да представим мерките в него. Някои от тях вече са внесени като предложение за промяна в Закона за МВР. Останалите, които са свързани с функционалното преструктуриране, предстои да бъдат финализирани, подчерта Бъчварова.

Тя посочи, че основната цел на административната реформа е да се направи оптимално разпределение на състава на МВР, така че да се подсилят полицейските функции и да се ограничи ненужната администрация, както и да се раздели функционирането на отделните дейности.

По думите ѝ само по този начин може да се постигне оптимизация на бюджета, която очевидно е необходима, защото дефицитите, които в момента съществуват, са натрупани през последните няколко години и са резултат точно на този стил на управление.

По отношение на това колко нови полицаи ще бъдат назначени Бъчварова обясни, че за момента не е ясна точната бройка, защото текат разчети, но гарантира те да са поне 1000, като броят им може да стигне до няколко пъти повече.
На въпрос за изплащането на обезщетенията на служителите, които напускат МВР, в размер на 20 млн. лева Бъчварова отговори, че това не са пари на министерството, а са средства, които по закон се дължат на служителите.

Този регламент не може да се променя със задна дата. Трябва да се уточни заедно с финансовото министерство по каква схема ще се изплащат тези суми.

Бъчварова коментира и скандала с лидера на „Атака“ Волен Сидеров от преди няколко дни, при който Сидеров и депутатът от "Атака" Десислав Чуколов в нетрезво състояние предизвикаха среднощна проверка за продаване на наркотици и цигари без бандерол в клекшоп в центъра на София, при което според свидетели са се държали грубо със собствениците на магазина и с пристигналите служители на реда.

Не приемам такова отношение, смятам, че е недопустимо, и обществената реакция трябва да бъде такава, защото не можем да изискваме от полицията да си изпълнява задълженията и да имаме такова отношение към органите на реда. Става въпрос за отношение към институция и към държавност, подчерта вътрешният министър.

Депутатският имунитет е, за да може да защити депутатите при изразяване на свободно мнение по важни въпроси, а не за да ги пази когато нарушават законите. Затова мисля, че беше правилно искането на главния прокурор за снемане на имунитета и за разследване на този случай. Не ми се иска тази история да се тълкува като лични взаимоотношения. Имаме казус и по него трябва да имаме принципно отношение, коментира тя.

"Още вечерта бях наясно със ситуацията. Смятам, че границата на тези отношения трябва да се спазва такива ситуации. Имаше достатъчно служители на МВР, връзка с главния секретар. Няма за какво министърът да взема отношения. Не може да има политическо отношение“, допълни министърът.

Не могат депутатите по среднощ да правят такива проверки. Ако има такива сигнали, те ги дават на съответните органи и ние работим по тях. Надявам се, че ви е направило впечатление повече от половин година работим много активно и имаме много добри резултати в тази посока, каза още Румяна Бъчварова.

Тя отказа да даде информация за това дали действително по време на инцидента е бил ударен полицай, като посочи, че трябва да приключи досъдебното производство и тогава ще се уточни, но според свидетели това се е случило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews