Горанов обеща по-високи заплати от 2016 г. на учителите, не дава на МВР

OFFNews 12 октомври 2015 в 13:58 4091 8

Бойко Борисов и Владислав Горанов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов

Със сигурност ще има увеличение на заплатите в средното образование още в началото на годината, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от агенция "Фокус".

"Нямаме окончателен вариант на бюджета - това е ясно. В цялата бюджетна сфера за увеличение на доходите не е моментът да се говори. В някои сектори ще има нарастване. Отдавна сме поели ангажимента и ако смятаме за приоритет човешките ресурси, нормално е в системата на средното образование да има ръст на възнагражденията. Такъв ще има. Това не са тези 20 млн. лева, които обещахме за системата", заяви Горанов.

Въпросните 20 млн. щели да бъдат раздадени на учителите като еднократни премии.

"Със сигурност увеличение на заплатите в средното образование ще има още в началото на годината. Вероятно ще има увеличение и в Министерството на труда и социалната политика за големите агенции - например Агенцията за социалното подпомагане, а защо не и в Агенцията по заетостта. Чувам от Ивайло Калфин, че има желание Главна инспекция по труда да има движение в тази посока. Със сигурност няма да имаме позиция за общо нарастване на заплатите в бюджетната сфера", допълни Горанов.

Министърът смята, че само полицаите на улицата трябва да имат привилегията да се пенсионират рано и да получават по 20 заплати при пенсиониране. Останалите трябвало да са трета категория труд.

МВР няма да получи исканите 21 млн. лв. за обезщетения на пенсионирани полицаи докато не направи тази реформа, категоричен бе Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки