Кунева очаква силно критичен доклад от ЕК до дни

Последна промяна на 10 януари 2014 в 17:02 1113 4

Меглена Кунева
Меглена Кунева

Лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева очаква до десет дни Европейската комисия да представи доклада си за България по Механизма за мониторинг и оценка в правосъдието. Бившият еврокомисар е категорична, че констатациите в доклада ще бъдат силно критични за страната.

Прогнозата си Меглена Кунева направи по време на кръгла маса на тема „Необходимите реформи в правосъдието“, организирана от Реформаторския блок.

Във връзка с необходимите промени в сектора лидерът на „Движение БГ“ предложи в реформите да се включи правен борд, състоящ се от български и европейски експерти, които да стимулират реформите в съдебната система на България.

Бившият еврокомисар подчерта, че в българската система има достатъчно честни магистрати, които са достойни да проведат операция „Чисти ръце“ в сектора. Тя обаче подчерта, че в момента, в който те се изправят активно срещу корупцията, ще бъдат атакувани от различни страни. В тази връзка Кунева бе категорична, че за развитие в сектора е необходимо държавата да предприеме мерки, за да защити магистратите, които биха се включили в акцията.

Някои от лидерите на Реформаторския блок обсъдиха с експерти в сектора предложенията за секторните промени, изготвени от Блока.
Мерките, около които са обединени партиите в Реформаторския блок, касаят най-наболелите проблеми в сектора.

Операция "Чисти ръце" срещу задкулисното управление и корупцията на всички нива. От Блока предлагат да се въведат и спазват подробни предварителни проверки на имуществото, финансите и фактори за зависимост на кандидатите за позиции в съдебната система и полицията.

Реформаторите са категорични, че за нормализация в сектора е необходимо конкурсно начало при всички ключови назначения.

Ефективна прокуратура, в защита на обществения интерес, работещи механизми за отчетност и освобождаване от политически натиск и вмешателство. Реформаторите предлагат главният прокурор да се назначаване от президента по предложение на НС. В момента главният прокурор се избира от ВСС, а президентът подписва указ за назначението му. Евентуален отказ от страна на държавния глава да може да бъде преодолян с 2/3 мнозинство сред депутатите. От Блока са се обединили около идеята, че главният прокурор трябва редовно да се отичта пред Народното събрание.

Справедлив и некорумпиран съд, освободен от вмешателството на политици и лобистко кадруване. Партиите в Блока са категорични, че е необходима реформа във Висшия съдебен съвет, като за целта е необходимо да се преодолеят номенклатурните назначения в съдебната система. В тази връзка Реформаторите предлагат квотата на назначенията във ВСС от парламента да бъде намалена
Ефективно разследване на корупцията, като за целта е необходима силна специализирана прокуратура, разследваща корупцията. Според Реформаторите са необходими мерки за подобряване ефективността и санкционирането на корупцията.

Полиция, която работи за хората и чийто основен приоритет е събирането на годни доказателства. От Блока предлагат реформа в МВР с приоритет ефективна полицейска и дознателска работа. Партиите са се обединили около идеята, че е необходимо да се огранича правомощията на вътрешния министър по назначаването на полицаи на ръководна длъжност, За да се подобри работата на ведомството, реформаторите предлагат МВР да бъде освободено от нехарактерни дейност по охрана на обществения ред. За подобряването на МВР, според Блока, са необходими и механизми за регулярна проверка на служителите в системата.

Публичност и граждански контрол, който ще позволи на гражданите да участват пряко в поставянето на въпроси по време на изслушванията по публичните назначения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2014 в 21:50

Кунева най-много да дочака някой да и го нахака в кривата и муцуна.

10.01 2014 в 17:56


Ако мадам Йес! когато беше във властта поне се беше опитала да постигне поне нещо от тези цели, да и повярва човек.

10.01 2014 в 17:30

Кунева стиска палци да сме омаскарени и доклада да е отрицателен...нямам думи,а сега се опитва по всякакъв начин да се домогне до властта...жалка картинка!Единственото,което ме радва е,че няма да и се получи този път.

10.01 2014 в 17:26

Кунева трябва да се плаши от силната критика, която народът има към нея!