Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев

Александра Маркарян 28 февруари 2022 в 10:21 18994 24

Снимка БТА/Христо Касабов

Кирил Петков обявява, че иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев

Кирил Петков ще поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев днес на извънредно заседание на Министерския съвет.

Това обяви премиерът в изявление в Министерския съвет преди минути и допълни, че тя ще бъде гласувана от Народното събрание утре на извънредно заседание. Коалицията е единна по въпроса за оставката - потвърди министър-председателят. „Снощи разговарях с всички лидери на коалиционните партньори и всички ме подкрепят“, каза той.

Още днес ще бъде предложено името на новия министър след съгласуване с коалиционните партньори.

Петков подчерта, че е работил успешно със служебния премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев по време на първия служебен кабинет на президента Румен Радев. „Също подкрепям и в момента политиката за инвестиция в българската армия и откриването на всички дефицити в българската армия и инвестирания в нея целенасочено, така че да имаме реално опериращи бойни групи“, каза министър-председателят и обясни защо иска оставката на министъра:

"Първо, никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук.

Второ, никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност. Ще гони правилни действия и принципни позиции.

Трето, мой военен министър не може да използва думичката „операция“ вместо думичката „война“. "Операция" не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Войници, които са с възраст по-малка от възрастта на моята голяма дъщеря.

Когато и тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна, когато и тази нощ българи в Киев се криеха по мазетата, защото се страхуваха, че техните домове ще бъдат взривени, българският интерес не е да сведем глава, защото „преклонена глава сабя не сече“. Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим. Българският интерес е този, когато използваме гласа на България, гласът на българското правителство остро да осъжда политики и действия дори на великите сили.

Европейският съюз никога не е бил толкова единен.

Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна в една братоубийствена война без реален повод, ние трябва да заявим с ясен глас: „Тази война трябва да спре!“. Мирните хора, гражданите не може да бъдат под риск от обстрел. Ние, като ЕС, ние, като България, трябва всичко възможно да направим това да приключи. Така че това са причините, за които аз ще поискам оставката на министър Янев".

Часове след като руският президент Владимир Путин започна войната в Украйна на 24 февруари и я нарече "специална военна операция в Украйна", министърът на отбраната Янев призова да не се дават прибързано етикети. "Нека не бързаме да слагат етикети на това, което се случва, дали е ограничена военна операция или война. Не е важен етикетът, а това, което се случва на терен", заяви той и веднага предизвика критики, включително от коалиционния партньор „Демократична България“. Те го упрекнаха, че използва реториката на Путин.

Иван Костов: Путин плаши с ядреното копче, но по-страшна е липсата на единомислие у нас

В петък пред БНТ Янев коментира, че войната в Украйна не е най-големият проблем в момента. "Нека да погледнем какво се случва. Войната в Украйна, или операция, както я наричат, или инвазия, без значение евфемизмите, които използваме, в крайна сметка не е най-големият проблем в момента." По време на интервюто му пред БНТ имаше протест с искане за оставката му.

Критиките към него се задълбочиха заради отклонено от Янев предложение на САЩ да изпратят войници у нас. Този въпрос повдигна публично бившият външен министър Соломон Паси.

В отговор на всички критики снощи Янев обяви, че няма да подаде оставка в публикация във Фейсбук и обвини ДБ, че се опитват да го дискредитират, за да се откаже от поста, и да наложат за военен министър проводник на външни интереси.

"В петък следобед чух, че министър Янев мисли, че неговото оставане в правителството гарантира стабилността на това правителство. Ясно искам да заявя, че никой министър не може да се чувства, че неговото оставане е залог на това правителство. Това правителство ще действа в политиките, които вярва, че трябва да прави, и никой министър не може да си позволи това. Това е ясна моя позиция като министър-председател" - заяви Кирил Петков.

На днешното извънредно правителствено заседание премиерът и министрите ще обсъдят още две точки, освен оставката на Янев. Първо, извеждането на 140 българи от Украйна днес и, второ, ядрената заплаха, отправена от президента на Руската федерация Владимир Путин. "Това може да е само опит за сплашване, но не може да бъде игнориран", посочи Петков.

В отговор на въпрос за помощта, която България ще изпрати на Украйна, той уточни:

"Главната помощ, която даваме, е хуманитарна. От днес българското правителство работи с Червения кръст да може да съберем одеяла, дрехи, обувки, палатки, да може да изпратим към Украйна в най-бърз порядък. Военно-логистичната подкрепа ще бъде изцяло в рамките на европейската и натовската помощ към Украйна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3300

26

bgp

28.02 2022 в 13:51

Втората световна война е ... война .... защото има нападнати има и нападатели !!!

След като нападнатите отблъскват атаката и нашествието на своите територии , те настъпват в територията на нападателите , до неговото ликвидиране ....... това е война !!!

Украйна отблъсква интервенция на своята територия , но Украйна , не навлиза и няма да навлезе в територията на нашествениците Русия и Беларус !!

Това не прилича на война между Украйна и Русия , а по скоро е военна интервенция на една страна спрямо друга !!!

Руският народ не воюва срещу Украйна , диктаторът путин е нашественик срещу целият световен ред ...... !!!

Украйна няма да навлезе в територията на Русия , за да изтласква и унищожава войските и до капитулация !!!

В този смисъл ..... това не е война , а бандитско престъпление на диктатора путин !!!

Разбойник държащ в подчинение 140 милиона руснаци , 20 милиона беларуси , още поне 50 милиона от азиатски държави .. и в момента иска да подчини и 44 милиона украинци !

-8580

25

Кремъл отказва коментар за напредъка на инвазията след дни на силна съпротива - толкова милиарди за армия /половината минимум откраднати от шайката/ и накрая малка Украйна ги пратя на дълъг съм.

1067

23

StinkingSonOf

28.02 2022 в 13:05

Гнус ме е като чета коментарите тук. Имам чувството, че 90% от регистрираните потребители са платени политически тролчета. Същите хора, които обясняваха, че Янев е комунистическо мекере през лятото сега обясняват колко достоен офицер е. Вие нямате съвест, чест или достойнство.

11462

22

dardorel

28.02 2022 в 12:56

Браво!! Адмирирам решението на К.Петков , надявам се на скорошна еманципация и от президента с кликата военни/рускопоклонни/ родоотстъпници.

5827

21

pisnamiotmutri

28.02 2022 в 12:49

Браво! Смел и достоен ход носещ рискове, с оглед на факта, че в парламента има само 2 партии, които не са подчинени на Русия.

-3300

20

bgp

28.02 2022 в 12:35

По класическите критерии за война , в първите два дни , това не беше война , а военна интервенция за сваляне на законно правителство !!

По класическото определение за война ...... трябва да има фронт ....... концентрирани военни сблъсъци ...... !!!

В момента когато Янев каза, че това е операция ...... това беше напълно вярно !!!

След провала на плановете на диктатора путин за бърза интервенция и сваляне на правителството , това вече се превърна във война , водена от в ядра от напрежение , а не по ясен фронт !!!!


Отивам на фронта ..... нали така се казва , когато отиваш да се сражаваш във война !!!

Ако става въпрос за грешна преценка , Кирил Петков каза , че Киев ще падне до 48 часа ..... ААААААА....???

А оставка за тази изречена , прибързана глупост ........ АААА ?
В момента Мафията прави пробиви в правителството на ПП !!!

Ще последват още мероприятия за отслабването на правителството и овладяването на България от Мафията на Бандита бойко борисов !!!

2000

19

Borislav

28.02 2022 в 12:32

Петков ще се окаже страшен боклук!!!!

3051

18

Hihi1971

28.02 2022 в 12:29

Крайно време беше! Даже закъсняло решение!